Trådløs lyd i lekker innpakning

Trådløs lyd i lekker innpakning

Danske Libratone frister Apple-brukere med et virkelig trådløst AirPlay-anlegg

Faktisk er nye Libratone Zipp så trådløs at du ikke trenger å være tilkoblet et trådløst nettverk for strømme musikk over AirPlay.

AirPlay er Apples trådløse teknologi som gjør det mulig å strømme både lyd og video fra en iPhone, iPad eller Mac til en kompatibel AirPlay-enhet, som for eksempel høyttalere eller Apple TV.

Høyttalerprodusenter har lenge satset sterkt på Apple-brukere med sine dokking-anlegg til iPod-er og iPhone-er. De siste årene har imidlertid AirPlay tatt mer og mer over som foretrukken løsning. Produsenter av høyttalere og annet lydutstyr er i full gang med å lansere AirPlay-kompatible høyttalersystemer som kan kommunisere direkte med iOS-produkter.

Et selskap som viser at de mener alvor med AirPlay er danske Libratone. Til tross for at de ikke har eksistert i mer enn tre år, har de allerede rukket å bli kjent for sine lekre, trådløse kvalitetsanlegg. Blant annet finnes 5500-kroners-modellen Libratone Live som vi nylig testet her på Macworld.

Bærbar og trådløs

Nå lanserer Libratone en lillebror i høyttalerserien, kalt Zipp, som er en billigere og mindre variant som er bærbar og trådløs på alle måter.

Ikke bare er Zipp den første Libratone-høyttaleren som går på batteri, den tillater også strømming over AirPlay uten at man er koblet til et trådløst nettverk. Den oppretter sitt eget nettverk for å kunne koble til med AirPlay, takket være danskenes nye PlayDirect-teknologi.

Ifølge Libratone er Zipp første og eneste AirPlay-anlegg som har denne muligheten.

- Vi ville designe en høyttaler som gjør kvalitetslyd både trådløs og bærbar, sier Tommy Andersen, administrerende direktør i Libratone, i en pressemelding.

Dermed er det mulig å spille av musikk helt trådløst fra iOS-enheten til Zipp uansett hvor man befinner seg, det være seg hjemme, i parken, på campingtur, på hytta eller andre steder hvor trådløst nettverk ikke er tilgjengelig.

Skandinavisk design

Selv om Bang & Olufsen kanskje er den høyttalerprodusenten som er mest kjent for sin design, prøver Libratrone å ikke være noe dårligere.

Deres lydsystemer er laget i en stilren skandinavisk design som er like mye dekorasjon som nytteprodukt. Det viktigste kjennetegnet er at høyttalerne er kledd i avtagbare omslag av italiensk kasjmir-ull.

Zipp byr på omslag i enda flere sprekere farger enn resten av Libratone-familien, og her finnes noe for både han og henne. Hele åtte forskjellige farger har man å velge mellom: Salty grey, Pepper Black, Pineapple Yellow, Raspberry Red, Passion Pink, Plum Purple, Petrol Blue and Icy Blue.

Omslagene selges separat, men Zipp kommer også i en trepakning med to ekstra omslag inkludert. Classic Color Collection kommer med svart, blå og rød, mens Funky Color Collection byr på svart, rosa og gul.

Zipp har også et håndtak i lær som gjør lydanlegget enkelt å bære med seg både i og utenfor hjemmet. Selve høyttaleren veier 1,8 kilo. Størrelsesmessig er den 26 centimeter høy og 12,2 centimeter i diameter.

Batteritiden skal være på mellom fire til åtte timer avhengig av bruksmønsteret, ifølge Libratone. I tillegg til lydavspilling via AirPlay og PlayDirect, har Zipp en usb-inngang for lyd og lading samt en vanlig 3,5 mm-inngang dersom du ønsker å koble til andre lydkilder.

På toppen finnes knapper for å sette anlegget i standby, mute og volum. Manglende volumknapper har vært et savn på Libratone Live, så det er sikkert noen som vil sette pris på at Zipp kommer med dette. Ellers er det selvsagt mulig å justere lyd fra iOS eller iTunes.

360 graders lyd

Lydkvaliteten på øvrige Libratone-lydanlegg går for å være veldig god, selv om vi i noen tester har lest at den ikke er helt på nivå med lignende anlegg i samme prisklasse fra blant annet Bang & Olufsen.

Inni sitter det et 4-tommer basselement, to 1-tommer diskanthøyttalere. Ettersom Zipp er rund, sendes lyden fra høyttalersystemet i alle retninger og gir det som produsenten hevder er en 360-graders lydopplevelse.

For optimal lydgjengivelse kan man også laste ned en gratis-app fra Libratone via App Store. Her kan man legge inn informasjon om hvordan Libratone-høyttaleren er plassert i forhold til vegger og andre omgivelser slik at lydgjengivelsen blir helt optimal.

Pris og tilgjengelighet

Libratone Zipp kommer i salg i Norge i oktober. Den vil bli levert i en variant med tre utvalgte omslag (Funky Color Collection og Classic Color Collection) til 3399 kroner. Den vil også komme i en Apple Store-eksklusiv utgave med kun én farge (grå eller rød) til 2999 kroner, får Macworld opplyst.

Høyttalere Og Hodetelefoner