HP kommer med AMD-servere

HP kommer med AMD-servere

Hewlett-Packard har inngått et partnerskap med AMD om utvikling av nye Operon-baserte servere. Dette innebærer en utvidelse av tilbudet av industristandard-servere fra HP, og en fjær i hatten for AMD.

HP har i dag annonsert et partnerskap og en utviklingsavtale med AMD. De to selskapene skal gjennomføre felles utvikling av Opteron prosessorteknologi. HP vil starte med å selge nye AMD Opteron-baserte HP ProLiant servere med både Windows og Linux.

- AMDs prosessorteknologi Opteron er en utvikling av eksisterende x86 arkitektur som vil gi umiddelbar ytelsesforbedring i et 32-bits miljø. Dette aksellererer overgang til ISV og gir ytterligere forbedringer i et 64-bits system, som for eksempel Itanium, sier Jan Fredrik Gunvaldsen, senior produktsjef i HP Norge.

HP har inngått en fireårig kontrakt med AMD om en utviklingsprosess som skal fasilitere fremtidig innovasjon av Opteron prosessorer. I følge avtalen skal AMD, HP og andre sentrale ISV-partnere arbeide sammen for å utvikle kapasitetsløsninger for neste generasjon servere. Ved å utvikle x86 arkitektur sammen, vil de to selskapene kunne møte kundenes behov og utvikle nye teknologier basert på Opteron mikroprosessorer.

- Vi har tidligere samarbeidet om AMD Athlon-baserte HP desktops og arbeidsstasjoner. Nå utvider vi samarbeidet med Opteron-baserte HP ProLiant servere for å gi våre kunder i bedriftsmarkedet enda bedre produkter, sier Marty Seyer, vice president og general manager i AMD.

- Vi har valgt å gå i partnerskap med HP for å utvikle Opteron prosessorer for ProLiant som en konsekvens av ProLiant-seriens gode rykte i markedet, såvel som HPs engasjement for å gi bedrifter et bredere utvalg av industristandard plattformer.

Tidligere har HP vært rimelig kjølige overfor Opteron, som har blitt sett på som en konkurrent til den HP-støttede Itanium-prosessoren fra Intel. Men ifølge IDG News Service sier HPs Scott Stallard at støtte til Operon faktisk vil hjelpe HPs Itanium-salg i og med 64-bits prosessorene blir mer tilgjengelig for et bredere marked.

- Våre forpliktelser og planer for Itanium forandres ikke. De blir faktisk forsterket med dagens lansering, sier Stallard.

HP introduserer nå to nye ProLiant servere basert på AMD Operton prosessorer:

• HP ProLiant DL145, en brukervennlig og prisgunstig to-prosessor 1U (1.75-tommers) server som er ideell for høyende computing, web, sikkerhet og streaming av media.

• HP ProLiant DL585, er en fire-prosessors arbeidshest i 4U (7-tommer) design som er ideell for å forbedre ytelsen på krevende applikasjoner som databaser og Microsoft Exchange-miljøer.

I andre halvdel av 2004 planlegger HP å lansere en svært kompakt to-prosessors blade-server.