HP rykker fra konkurrentene

HP rykker fra konkurrentene

Hewlett-Packard topper listen over Norges mest verdifulle it-partnere. IBM og Microsoft faller på listen.
I 2003 klatrer it-leverandøren HP til topps på den norske listen over de markedets mest verdifulle it-partner. Det går frem av en undersøkelse det svenske analyseselskapet PMP Marknadskonsult har gjennomført i alle de nordiske landene.

Undersøkelsen bygger på intervjuer med 100 it-direktører blant Norges 300 største virksomheter. Dette er tredje år på rad PMP gjennomfører en slik undersøkelse.

Blant de spurte svarte 28 prosent at HP var den it-partneren de mente var markedets mest verdifulle. Dette er en kraftig forbedring sammenlignet med ifjor. Da ble HP nummer to med 18 prosent av stemmene.

-- Det er hyggelig med en slik positiv utvikling. Vi har egne undersøkelser som peker på det samme, sier norgessjef Frode Haugli i HP.

Han tror fusjonen med Compaq kan være en årsak til at de nå scorer høyere på kundetilfredshet blant kundene.

-- Vi har jobbet hardt med fusjonen. Dette kan være en faktor som nå gir effekt, sier Haugli.

I fritt fall

Microsoft er blant selskapene som faller kraftig på listen. I 2001 toppet de denne undersøkelsen. Da svarte en av fem at de mente Microsoft var den mest verdifulle it-partneren.

For 2002 falt de ned til en fjerde plass med 13 prosent av stemmene. Dengang mente norgessjef Birger Steen i Microsoft at overgangen til nye lisensregler har gått ut over kundetilfredsheten.

I år faller Microsoft ytterligere. Nå er det bare åtte prosent av de største bedriftene som har den amerikanske programvaregiganten som sin favoritt-leverandør. Det ser ikke ut til å bekymre programvareleverandøren.

-- Vi selger nesten alt gjennom partnere. Derfor synes vi det er flott at alle de som ligger foran oss på listen er blant våre viktigste partnere, sier Johan Anstensrud som er kunde- og partnerombud i Microsoft.

EU-myndighetenes innvendinger mot Microsofts monopolsituasjon og måten de utnytter denne situasjonen på, har skapt mye negativ presseomtale. Dette tror ikke Anstensrud har nevneverdig betydning for hvordan de kommer ut i slike undersøkelser.

-- Hadde spørsmålet vært om hvilken programvareprodusent de anså som mest verdifull, så tror jeg vi hadde kommet annerledes ut. Slik som spørsmålet er stilt nå, er det minst like viktig for oss at våre partnere kommer bra ut, sier Anstensrud.

IBM mindre populær

Produkt- og tjenesteleverandøren IBM opplever er også mindre populær. De toppet listen i 2002. For 2003 har de falt ned på en tredjeplass med 14 prosent av stemmene.

IBM Norge har blant annet vært gjennom et lederbytte i 2003, der Morten Thorkildsen overtok sjefsstolen fra Endre Rangnes. Thorkildsen mener imidlertid at denne oversikten ikke stemmer overens med selskapets egne undersøkelser på kundetilfredshet.

--Vi tar tallene til etterretning, men legger merke til at det er store svingninger fra år til år, både for IBM og andre, sier Thorkildsen.

Han er fornøyd med å være blant de fire beste i tre år på rad, men stiller seg noe avventende til denne undersøkelsen før han får studert de tallene som ligger til grunn. Han forteller at de har foretatt flere egne undersøkelser som måler kundetilfredshet. De fleste av dem viser ifølge Thorkildsen en pen utvikling det siste året.

-- Etter min mening har det aldri vært bedre å jobbe for IBM enn akkurat nå, sier Thorkildsen.

Overraskelsen

En av de større overraskelsene på listen er at det Stavanger-baserte it-selskapet Allianse dukker opp på listen over markedets mest verdifulle it-selskaper. Selskapet omsetter for 272 millioner kroner, og blir en mygg sammenlignet med de andre leverandørene på listen.

Administrerende direktør Rune Jensen tror en årsak til dette er selskapets tyngde i store olje-relaterte selskaper.

-- Jeg er ikke overrasket over at vi kommer så høyt opp. Vi stresser mye med kundeservice, og jobber målrettet mot typiske fyrtårnsbedrifter i Norge, sier Jensen.