HP-sjefen kan bli kastet

HP-sjefen kan bli kastet

Timeglasset kan være i ferd med å renne ut for Leo Apotheker. Spekulasjoner om et mulig lederskifte sendte HP-aksjen til værs onsdag.

Stigende misnøye og økende press fra Wall Street-investorer gjør at HP-styret vurderer å kaste Leo Apotheker fra sjefsstolen under ett år etter at han overtok, melder kilder ifølge Reuters.

Meg Whitman, tidligere toppsjef for Ebay, er nevnt som en mulig arvtaker på midlertidig basis dersom Apotheker blir besluttet kastet. Whitman er i dag en del av HP-styret.

Apotheker har foretatt en rekke strategiske grep etter at overtok ledelsen i it-giganten i november i fjor, og ikke alt har falt i like god jord hos Wall Street-investorene. En serie med skuffende kvartalsresultater samt en voksende oppfatning i markedet om at Apotheker ikke har en klar oppfattelse av hvilken kurs selskapet fører nører opp under misnøyen, ifølge Marketwatch.

Onsdag kveld sørget spekulasjoner rundt en mulig avgang for å sende HP-aksjen til værs i innledende Wall Street-handel.

Økende frustrasjon

Oppfattelsen av at Apotheker ikke har en klar idé om hvilken vei det bærer for selskapet er styrket i kjølvannet av annonseringen selskapet kom med nylig. HP vurderer å kvitte seg med pc-divisjonen, men en endelig avklaring i dette spørsmålet kan ennå ligge en stund frem i tid.

Les også: HP vil slutte å lage pc-er

Les også: HP: - Business as usual

Et realistisk scenario er at divisjonen skilles ut som en selvstendig forretningsenhet som på sikt vil finne nye eiere.

I mellomtiden vil manglende klarhet rundt PSGs videre skjebne være noe av det som frusterer både kunder og investorer, og som har bidratt til å øke presset mot Apotheker den siste tiden.

Les også: HP PSG: - Business as usual?

It-giganten annonserte dessuten at den ville kutte satsingen på WebOS-enheter, samtidig som det britiske programvarehuset Autonomy ble kjøpt opp. Enkelte investorer mener at HP og toppsjefen har villedet investorene i flere måneder opp mot avsløringe.

Les også: Saksøkt av sine egne eiere

Solid nedtur siste år

HP-aksjen har vært gjenstand for en hard nedtur det siste året. Fra utgangen av august i fjor har aksjen falt drøye 37 prosent til dagens nivåer rundt 24 dollar.

Tidlig onsdag kveld viste aksjen steget et hopp på drøye 10 prosent til 24,81 dollar i New York. Frem mot stengetid flatet imidlertid oppgangen noe ut, og ved stengetid viste aksjen en oppgang på 6,6 prosent til 23,95 dollar.

Selskapet har nå en markedsverdi på 46,7 milliarder dollar.

Ikke overrasket

I analytikerkretser er man ikke overrasket over reaksjonene man nå ser i markedet.

- Leo er i ferd med å gjennomføre en veldig tøff og aggressiv kursendring for HP. Det har frustert mange investorer. Jeg er ikke overrasket over ryktene, sier IDC-analytiker Crawford Del Prete ifølge Marketwatch.