HP-skriver med 3D-skanning

HP-skriver med 3D-skanning

Ny multifunksjonsmaskin har innebygd 3D-skanner.

HP har lansert en laser-basert multifunksjonsmaskin med innebygd 3D-skanner på toppen, HP LaserJet 200 Pro color MFP M275.

HP kaller teknologien for HP TopShot Scanning.

Det dreier seg om en skanner som kan skanne inn 3D-objekter, det vil si gjenstander i alle mulige slags former, ikke bare to-dimensjonale dokumenter, slik en vanlig skanner kan.

Hovedmålgruppen er småbedrifter og andre som hyppig trenger å publisere bilder av små gjenstander på internett eller i salgskataloger og lignende.

3D-skanning - 2D-bilder

Bildene som 3D-skanneren genererer, er derimot tradisjonelle 2D-bilder.

Vi har tatt dette litt nøye fordi HP i sine presentasjoner av den nye maskinen har greid å få noen til å tro at skanneren lager avanserte 3D-bilder av gjenstandene som skannes. Det er ikke tilfelle.

Til og med på pressekonferansen hos HP Norge var det enkelte som misoppfattet budskapet og trodde det dreide seg om 3D-bilder. Men det gjør det altså ikke – det er bare det at skanneren kan ta bilder av 3D-gjenstander.

Web-kamera

Dette avslører jo da også at vi ikke sitter med en tradisjonell skanner med ccd- eller led-sensor som beveger seg over et dokument og leser av innholdet.

I stedet snakker vi om en skanner i form av et lite web-kamera, plassert på en arm som kan vippes opp fra toppen av multifunksjonsmaskinen.

Som alle andre kameraer kan også dette kameraet ta bilder av 3D-gjenstander – når vi fotograferer verden rundt oss, er det jo alltid 3D-objekter vi fotograferer.

Det spesielle her er at kameraet er plassert på toppen av en multifunksjonsmaskin og kan skanne direkte til en tilkoblet pc, eller kjøre ut et papirbilde av gjenstanden som skannes, omtrent som om gjenstanden skulle ha vært puttet inn i en kopimaskin, altså.

Kjent teknologi

Nå er ikke HP først ute med å lansere skanner i form av kamera i stedet for tradisjonelle sensorer. Konkurrenten Lexmark var ute med en ikke ulik teknologisk løsning for en stund siden.

Lexmark Genesis S815, som kom for et års tid siden, er utstyrt med et 10 megapikslers webkamera som skanner et A4-dokument på tre sekunder. Maskinen er imidlertid designet for å skanne inn vanlige dokumenter, fotografier og slikt, som legges på en glassplate og fotograferes via et sinnrikt system med speil. Hovedhensikten med Lexmarks løsning er rask skanning.

HP TopShot-maskinen er derimot altså laget med tanke på 3D-gjenstander. Disse plasseres på en hvit plate på toppen av maskinen – altså ingen tradisjonell glassplate her.

Løsningen er imidlertid ikke ukjent fra andre områder. Vi har lenge hatt presentasjonskameraer på stativ, myntet på å vise gjenstander på et projektorlerret i en forelesningssal. Men HP er etter sigende først ute med å plassere en slik løsning på toppen av en multifunksjonsmaskin.

Med en HP Google Docs utskriftstapp og -konto kan man pc-løst skanne til Google-kontoen og hente bildet ned igjen derfra for trådløs utskrift.

Også for vanlige dokumenter

Du kan også skanne vanlige 2D-dokumenter, for eksempel fotografier, med HP-skanneren. Disse blir da fotografert på samme måte som et 3D-objekt. Forskjellen er altså at du må legge inn dokumentet med fronten opp i stedet for ned, slik du er vant til med en tradisjonell planskanner. Maks arkstørrelse er A4/Letter.

Kameraet i HP-maskinen har en oppløsning på åtte megapiksler. Armen som kameraet er montert på, har flere led-lys som belyser motivet fra flere forskjellige vinkler. Av hvert motiv blir det tatt seks bilder – tre med og tre uten led-belysning. De seks bildene sammenkobles lynraskt, og på denne måten fjernes gjenskinn og skygge.

Riktignok lykkes man ikke alltid i å få bort gjenskinn og skygge. Blanke gjenstander kan lure systemet , og tykke gjenstander kan få en ganske kraftig skygge på den ene siden.

Systemet åpner imidlertid for en del eksperimentering med plasseringen av gjenstanden i forhold til lyskildene. Med den tynneste delen plassert der hvor skyggevirkningen er kraftigst, kan skyggeeffekten reduseres betraktelig.

Dessuten er programvaren som håndterer skanningen foreløpig i beta. HP regner med at systemet vil fungerer mye bedre når det kommer i salg i februar, opplyste produktansvarlig Rune Vintervoll på HPs pressekonferanse.

HP LaserJet 200 Pro color MFP M275 vil få en veiledende pris på 2990 kroner inklusive merverdiavgift når enheten kommer i salg i februar.

Programvaren som følger med, skal blant annet gjøre det enkelt å skanne inn visittkort og kvitteringer, der kontaktinfo automatisk plasseres i Outlook eller andre navnelister og utgiftene automatisk registreres i regnskapsprogrammet. Om det siste fungerer med norske løsninger, vet vi ikke ennå.

Multifunksjonsmaskinen har en oppgitt utskriftshastighet på opptil 17 sider i sort/hvitt og fire sider i farger. Skanneoppløsningen til kameraet er opptil 245 punkter per tomme. Kopioppløsningen er opptil til 600 x 600 ppt, og maskinen kan kobles opp både via usb, kablet og trådløst nettverk. Månedlig utskriftskapasitet er oppgitt til maks 20 000 ark, mens anbefalt månedlig utskriftsmelgde er oppgitt til 250-950 ark.