HP tar bakveien inn i  mobilbransjen

HP tar bakveien inn i mobilbransjen

Hewlett-Packard (HP) er mest kjent for pc-er og skrivere. Nå er it-kolossen også i ferd med å vokse seg stor i telekombransjen.
-- Vi er ikke særlig kjent for telekom, men denne delen av vår virksomhet er stadig økende. Mest hemmelig har det til nå vært at vi faktisk jobber mye med mobilitetsteknologier og støttende sikkerhetsløsninger, sier Phil McKinney som er sjefsteknolog for HPs mobile satsing.

-- Når det gjelder fremtidens mobiltelefoni, så tror jeg ikke på én killerapplikasjon, men mange slike vinner-applikasjoner. Mobilbransjen trenger sårt flere og mer inntektsbringende tjenester, men også server- og programvareløsninger som gjør at de kan drifte innholdstjenestene sine bedre enn i dag, sier McKinney.

Under årets 3Gsm World Congress i Cannes i februar var HP veldig aktive og synlige. Fra databransjen har det tidligere vært IBM og Oracle som har vist seg fram på mobilbransjens viktigste internasjonale møteplass. Men etter årets verdenskongress og en andre internasjonale mobilarrangementer i vår, virker det som HP har bestemt seg for å gå dem i næringa, ikke minst når det gjelder ny arkitektur for programvare og maskinparken til mobiloperatørene.

I Norge har HP fått med seg Knut Oppegaard, som er et kjent navn i mobilbransjen. For et år siden sto det Telenor Mobil på hans visittkort. Han har jobbet med sikkerhet og mobiltelefoni i mange år. Ikke uventet har HP fått Telenor Mobil som kunde.

Trenger å skifte gir

McKinney og Oppegaard er opptatt av at mobilbransjen trenger nye forretningsmodeller. Det kreves et annet gir, for å bruke bilspråket. Tidligere var det kanskje bare fem mobiltjenester som var bra ) nå er det tusenvis. Problemet er fortsatt hvordan brukere skal få vite om de innholdsmessige gullgruvene, og hvordan tjenestetilbyderne og operatørene kan ta seg riktig betalt for innholdet?

-- Derfor har HP kommet med en serie av produkter som tar for seg billing

(avregning, red.anm), som det heter på mobilspråket. Dessuten har vi en serverplattform som gjør at operatører som Telenor og andre lettere kan koordinere sine innholdstjenester. Spesielt viktig blir koordineringen av innholdstjenester og billing når dere i Norge er på vei mot å kommersialisere umts, sier McKinney. HPs sjefsteknolog er stolt av at de samarbeider med Nokia når det gjelder billingsystemer. På systemsiden har de et nært samarbeid med Ericsson.

-- Det er faktisk så enkelt at alt som er på en pc, skal gjøres mobilt. For å få dette enklest til, så er det en god tanke å bruke Linux i bunn av systemene, som vi har gjort det med vår Open Call-programvare, sier teknologidirektøren.

Mer spesialtilpasning

Mobilevangelisten McKinney, som har lang fartstid fra det han kaller 8the hardcore data industry8, er ikke i tvil om at innholdsleverandørene og etter hvert også mobiloperatørene vil komme med sine egne mobiltelefoner. Disse vil bli mer spesialtilpasset de enkelte kundegruppene enn de er i dag.

-- I dag skyter mange mobiloperatører med hagle når de skal treffe den enkelte kundes behov. Med riktig utstyr på serverrommet og bedre programvare, gjerne kombinert med en ny og spissere forretningsstrategi, er jeg overbevist at inntjeningen til operatørene kunne dobles på kort tid, sier Oppegaard.

Han vil ikke komme med noen direkte kritikk av sin tidligere arbeidsgiver, Telenor Mobil, men mener at også disse har mye å hente på å bytte strategi og utstyr.