HPr på bedre miljø

HPr på bedre miljø

Med dagens konvensjonelle servere vil datasentere i 2030 kreve 30 prosent av all strøm i verden. HP-boss Meg Whitman erklærer at dette ikke er bærekraftig.

BARCELONA (Computerworld Norge): HP-sjef Meg Whitman gikk lenger i smart og grønn retning enn på lenge med sitt åpningsinnlegg under HP Discover her i Barcelona tirsdag. Grønnere enn IBM og par med Fujitsu er godt gjort. Men når det nå er den nylig reinnsatte dronningen på servertronen er det også mulig at det blir mer enn bare prat.

Ifølge HP er de hovedleverandør til 60 prosent av datasentrene i verden.

Harrison Ford på laget

Med Hollywood-legende Harrison Ford som sannhetsvitne, med egen videohilsen, så er det også lett å anta at miljøsatsingen til selskapet er alvorlig ment.

- Dagens forventete vekst i datakraft er rundt 10 millioner servere i løpet av tre år. Dette kan ikke bygges på konvensjonell måte, det blir for dyrt, plasskrevende, for ressurskrevende og har for stor miljøbelastning. I dag bruker verdens datasentre to prosent av verdens strøm, og framskrevet vil det si 30 prosent av all strøm i 2030. Det er klart at dette ikke er bærekraftig, sa Whitman.

Deretter gikk hun og produktsjefer i flokk og følge gjennom løsninger og produkter som skal bidra til «den nye it-stilen», som selskapet kaller gjeldende trender i bransjen. Det er nettsky, mobilitet, «Big data» og sikkerhet, og det støttes av strømgjerrige servere, lagringsprodukter, nettverksenheter og programvare som skal effektivisere og redusere dødtid.

- Dersom nettskyen var et land, hadde det vært verdens femte største energikonsument i dag, etter Kina, USA, Russland og India, framholdt Whitman.

Spar tid, spar strøm

Et eksempel på det siste er ny programvare for å oppgradere et datasenter. HP hevder de har en kunde som reduserte implementering fra 66 dager til én natt. Selv om dette neppe vil være gjengs, er alle dager spart dødtid og brukt produksjonstid godt for miljø og finanser.

- Skifte til denne nye it-stilen er like omfattende som skiftet fra Web 1.0 til 2.0. Det mest krevende for ledere og it-folk er at de nye it-løsningene og app-ene som før var bra nok levert i løpet av måneder, nå må leveres i løpet av uker, eller helst dager for å være godt nok, sa Whitman, og pekte på at hun hadde vært med på slike skifter før, som sjef i netthandelsstedet Ebay.

- Du var tilsatt på stillingsbeskrivelser for fem år siden, eller to år siden, og ingenting stemmer helt med hva som kreves i dag. Du møter skikkelig konkurranse fra nye aktører som ikke eksisterte for to år siden. Og slik vil det bare fortsette, og da har du ikke tid til å tenke på hvordan it skal holde følge. Du må jobbe ut fra en forutsetning av at systemene er fleksible nok til å holde følge.

Ikke overraskende ville hun selge inn HP som det eneste stedet der du kunne få alt levert for denne virkeligheten.

Blant haier og zettabyte

HP har allerede lansert sin Moonshot-server, en løsning der servere i realiteten er innstikkbare kretskort. Det gjør det mulig å lage veldig kompakte og effektive serverløsninger. HP hevder selv innsparinger i strømforbruk aleine på nær 95 prosent.

I Barcelona kom de med to store og en mindre lansering av maskinvare.

For å utfordre virtualiseringskonkurrentene kom de med en ny integrert server laget for virtualisering, HP Converged Systems – tidligere kodenavn har vært «Shark», og den nye boksen ble rullet inn på scenen til temaet fra «Haisommer».

- Haien er den mest effektive maskinen i havet, slutter aldri å fungere og er optimert for å gjøre det den skal. Slik er også vår HP, sa produktsjef Tom Joyce under lanseringen.

Boksen er laget for å levere virtuelle maskiner i mengder fra 50 til 1000 stykker per boks, raskt og pålitelig og med et administrasjonsvindu. HP lover 20 dagers leveringstid fra bestilling, 40 prosent av kostnadene med å drifte virtuelle maskiner i dag over tre år, og en startpris som er 25 prosent under Vblock-løsninger. Om noen skulle tvile på hvem konkurrenten er.

Lagringsgjengen var ikke verre, og vartet opp med HP Converged Storage med ny arkivserver, StoreOnce 6500, og ny nettskyserver, StoreAll 8800. I tillegg kom de med en oppdatering av programvaren til i 3Par StorServeren fra et år tilbake. Denne lagringsløsningen med raske SSD-disker hevder HP nå nesten har dobler yteevnen, fra 500 000 til 900 000 Iops, bedret responstiden til under 0,7 millisekund og fått med en halvering i kostnaden for lagring per terabyte.

Det skjer altfor sjelden i nyere it-lanseringshistorie at store bokser med fet maskinvare får spille en hovedrolle under en innledning – det blir ofte rene powerpointshow med løsninger. Denne gangen gikk Meg Whitman av scenen flankert av to serverbokser med nyheter. Det var nesten litt vakker nostalgi kombinert med frampeking over det hele.