HPs nye strategispiller

HPs nye strategispiller

PROFILINTERVJUET: Hun har jobbet for de tre store, og blir nå sentral i å stake ut kursen for HP Norge. Anita Krohn Traaseth har planene klare.

- Kall meg gjerne salgsdirektør for HP Norge. Det er enklere.

Anita Krohn Traaseth, HPs nybakte Country Manager Enterprise Services & Global Accounts sitter på stamstedet på Briskeby. Det er bare fire måneder siden hun flyttet til hus og hage på Bestum. Allikevel tar hun turen til Bølgen og Moi så ofte som mulig for å få en varm kakao uten å spørre. I august fikk hun ny tittel. Tidligere ledet hun Software & Services. Den nye tittelen fyller hele visittkortet, noe som vanligvis er et godt tegn i amerikanske selskaper. Å være salgsdirektør for HP Norge, med vekt på de største kundene, og med ansvaret for outsourcing, betyr at hun er sentral i å peile kursen inn i fremtiden for HP Norge. Hun skal finne strategien for videre vekst i det norske markedet på disse områdene. At det er endringer på gang er det liten tvil om.

- Vi kommer til å bli tydeligere på sourcing og løsningssiden. Sjefen, Eivind Roald, har hatt den visjonen i seks år, og vi skal fortsette å jobbe hardt for å komme dit.

- HP er ikke alene om det.

- Hele it-bransjen står overfor store endringer. Vi skal over fra å selge teknologi og produkter til å selge løsninger og tjenester on-demand. Måten vi tenker outsourcing og cloud computing vil endre alt. Det er en like stor overgang for oss som for kundene.

- På hvilken måte?

- Et eksempel: Måten folk kjøper programvare på vil bli radikalt endret. Den klassiske metoden med å kjøpe, installere og betale lisens er ikke levedyktig på sikt. Vi står overfor et reelt paradigmeskifte. Men dette vil ta tid, trolig lengre tid enn vi tror. Flere modeller vil leve side om side i mange år.

- Du er godt posisjonert?

- Vår generasjon gikk glipp av den industrielle revolusjon. Vi gikk glipp av den teknologiske revolusjon. Den digitale revolusjonen skjer nå, og det føles bra å være i første rekke. HP spiller en viktig rolle.

Det har gått en halvtime. Kakaoen står fremdeles urørt, mens Traaseth begynner å bli varm. Hun har en imponerende CV. I korte trekk: Hun startet salgskarrieren i IBM, fortsatte i Computer Associates og deretter Oracle. Deretter gikk hun til Det Norske Veritas Software som strategidirektør, for å så gå til forskerstiftelsen Simula, før hun ledet oppstartselskapet Intelligent Quality. I 2009 ble hun oppdaget av HPs administrerende direktør, Eivind Roald.

- Jeg har aldri planlagt CV-en. Det meste har vært tilfeldig. Jeg tilhører den generasjonen som skifter jobb etter 2-4 år, noe som var ganske uvanlig for 20 år siden. Når jeg er i jobben er jeg veldig fokusert og opptatt av å levere resultater, og jeg er åpen for hvor det fører meg. Jeg har fått mange fine muligheter, og har tatt dem som har kommet. Dessuten har jeg jobbet knallhardt for det.

Karrieren kunne tatt en annen vei. For 15-16 år siden sto hun utenfor BI med vitnemålet i hånda, og hadde lite annet å vise til en andreplass i NM i diskodans fra gymnaset og fire år som eggpakker på Norske eggsentraler. Hun skrev to søknader. En til McDonalds. En til IBM. Det kunne like gjerne blitt Big Mac som Big Blue.

- Jeg var 24 år gammel, og hadde sett en helsides annonse fra IBM med et bilde av en musiker, en som spilte trommer, og så sto det: «Vi søker etter flere kjedelige mennesker». Jeg synes det var utrolig motiverende, og likte selvironien, så jeg søkte, selv om jeg overhode ikke var kvalifisert.

Mangelen på kvalifikasjoner ble kompensert med en dristig søknad. Hun brukte en mal i Powerpoint og skrev et nyhetsbrev om seg selv, om hvorfor IBM hadde valgt å ansette henne. Artikkelen var skrevet i tredje person, og avslutningen lød: «Det er ikke siste gang dere hører det navnet».

- Jeg er ganske uredd, men den søknaden hadde jeg aldri turt å skrive igjen. Noen dager senere ringte telefonen. En dame sa hun var fra IBM, og så begynte hun å le. Hun sa jeg ikke var i nærheten av å være kvalifisert, men de syntes søknaden var så kreativ at de ville finne ut hvem jeg var.

Dermed havnet Krohn Traaseth i A-bunken, noe som også var begynnelsen på en tett relasjon med Anne Røren Andreassen, trainee-sjefen i IBM, som ga Traaseth inngangsbillett til it-bransjen.