Huawei saksøkt av Cisco

Cisco anklager det kinesiske ruterprodusenten Huawei for å ha kopiert Ciscos operativsystem IOS, og for å ha brutt patentrettigheter.
Huawei inngikk sist uke samarbeid med 3Com for å kunne konkurre nettopp med Cisco. Den kinesiske nettverksgiganten har nemlig utviklet flere store rutere som konkurrerer direkte med Cisco produkter. Nå hevder Cisco at 3Coms nye kinesiske samarbeidspartner farer med fusk og fanteri.

Anmeldelsen fra Cisco ble innlevert i januar. Den inneholder påstander om ulovlig kopiering og brudd på minst fem av Ciscos patenter. Anmeldelsen ses som en bekreftelse på at Cisco tar utfordringen fra den kinesiske giganten på alvor.

-- Cisco tar en høy overpris på alt utstyret de selger. Selskapets børsverdi er basert på denne overprisingen. Det verste scenariet for Cisco er at de blir utsatt for konkurranse på pris i segmenter av markedet, sier said Bertrand Bidaud, sjef for telekommunikasjon på Singapore-kontoret til analyseselskapet Gartner til IDG News.

Bidaud tror ikke 3Com-partneren Huawai har noen mulighet for å holde tritt med Ciscos produktutvikling. Cisco bruker ti ganger mer på forskning og utvikling enn det kinesiske selskapet. Men kinserne kan gjøre nettverksutstyr til "commodity", med synkende priser som konsekvens.

Toppsjef John Chamber har tidligere signalisert at han ikke tatt lett på utfordringen fra Østen. På en finans-konferans tidligere i år nevnte Chambers Huawei sammen med Dell som de to selskapene som kan true Ciscos dominerende stilling i nettverksmarkedet.

Det er ikke kjent når utfallet av saken mellom Cisco og Huawei vil bli avgjort.