Hunder skal snuse opp pirat-dvd-er

Hunder skal snuse opp pirat-dvd-er

Snuten er ikke hva den var! Britiske tollmyndigheter får firebent hjelp i kampen mot pirat-dvd-er.

Flo og Lucky heter de spesialtrente hundene som har blitt eksperter på å lukte om du har dvd-er i bagasjen. Det kan bli lange køer i tollen om dette skal bli heldagsjobb for de to svarte labradorene.

Eksperimentet med dvd-hunder er siste tiltak i kampen mot pirat-dvd-er. Bak forsøket står fraktselskapet Fed-Ex sammen med, den britiske anti-pirat-organisasjonen Federation Against Copyright Theft (FACT) og britiske tollmyndigheter (HM Revenue & Customs).

Ikke overraskende er det den amerikanske filmindustrien (Motion Picture Association of America) som sponser tiltaket. Hundene er trent opp gjennom åtte måneder til å snuse opp dvd-er som kan befinne seg i esker, konvolutter eller gjemt blant andre varer.

Det første praktiske forsøket, på Stansted flyplass denne uken, var vellykket. Hundene fant med en gang dvd-er som skulle videre til andre ankomststeder i Storbritannia.

- At Lucky og Flo lyktes umiddelbart i å finne dvd-er i transitten gir oss et nytt og svært effektivt virkemiddel for å oppdage piratkopierte dvd-er, sir Mary Callahan, som leder antipirat-arbeidet i MPAA, i en pressemelding.

Betegnende nok var det helt lovlig sendte dvd-er hundene fant. Så titusenkronersspørsmålet blir: hvis dette skal være så effektivt, betyr det at hundene også kan trenes opp til å skille mellom lovlige og en ulovlige dvd-plater?