Børsnedtur og nye muligheter

Børsnedtur og nye muligheter

KRONIKK: Alle som har vært tålmodige gjennom høykonjunkturen og bevart en finansiell handlefrihet, har store muligheter nå når alt kommer på billigsalg.

Selv om media av og til overdriver litt– det var for eksempel noen medier som hevdet børsfallet nå er det verste på over 100 år – så er det ingen tvil om at børsnedgangen og dens årsaker er alvorlig. Ikke helt 1929-dimensjoner, men veldig dramatisk likevel.

Når Lehman Brothers går til Chapter 11 og har 613 milliarder dollar i gjeld er det verdenshistoriens største konkurs. Betydelig større enn både Worldcom og Enron som gikk med i dot-com kollapsen. Lehman Brothers, verdens fjerde største investment banker med 25 000 ansatte, er også det første finanshuset på kanten av stupet som amerikanske myndigheter har valgt å ikke redde. De reddet Bear Sterns, Freddie Mack, Fannie Mae og AIG. Og Merril Lynch ble reddet av Bank of America.

Men Lehman Brothers ble ikke reddet. Og med en gjeld på 613 milliarder så er det et problem for flere enn den som har lånt bort pengene.

God påminnelse

Hvis noen var i tvil om at Norge er en del av den globale kapitalismen, så bidrar slike nedturer som en ganske god påminnelse. Vi er avhengige av andre. Oslo børs faller mer enn de amerikanske børsene når ting går veldig dårlig i USA. Det kan kanskje virke litt irrasjonelt at vi skal være enda mer redd for amerikansk økonomi enn amerikanerne er. Og det føles selvsagt veldig urettferdig for aksjonærene i for eksempel it-selskaper som verken har mye gjeld, ikke er råvareeksportører og som tjener mer penger enn noen gang at man blir dratt rett ned i dragsuget etter den amerikanske boligkrisen.

Men slik fungerer det i et lite land der de største bedriftene er i råvarebransjer som har ridd på tidenes høykonjunktur i flere år.

Hvem blir vinnere og tapere på veien videre når alt er så usikkert?

De umiddelbare og virkelig store taperne på kort sikt er alle som blir revet med i dragsuget de neste dagene etter Lehman Brothers konkurs. 613 milliarder dollar i gjeld kan utløse en kjedereaksjon av betalingsproblemer og konkurser andre steder.

Og som Terra-skandalen viste oss, så finnes det ofre for den amerikanske finanskrisen på høyst uventede steder. For eksempel i Hattfjelldal og Bremanger.

Stor gjeld

En annen mer indirekte gruppe tapere er alle med stor gjeld i forhold til inntekter og egenkapital. Penger kommer til å bli dyrere, og høy risiko får en mye høyere pris. Noen risikoprosjekter vil slite med å få tilgang på lånekapital i det hele tatt. Og det blir vanskeligere å gjennomføre emisjoner i bedrifter som må fylle på kontantbeholdningen sin.

Særlig gjelder dette hockeystick-modeller med en kombinasjon av svært negativ kontantstrøm og stor tro på at man har en helt unik og avansert teknologi som skal gi kjempeinntekter en gang langt inn i fremtiden. It- og bioteknologivirksomheter kan med andre ord oppleve større kapitaltørke enn før.

Men det er også noen store vinnere. Alle som har vært tålmodige gjennom høykonjunkturen og passet på å bevare en finansiell handlefrihet har store muligheter nå når alt kommer på billigsalg. Det er for eksempel en rekke teknologi- og kunnskapsbedrifter som er blitt dratt ned av generell pessimisme, lav likviditet, amerikansk boligkrise og lavere oljepris, men som tjener penger og egentlig har helt utmerkede fremtidsutsikter.

Motstrøms

Noen av Norges største private formuer er skapt av folk som har gått motstrøms. De har kjøpt når alle andre har solgt. De har vært alene om å være optimister når alle andre har vært pessimister. Og de har satset på forretningsmodeller eller teknologier som ingen andre har hatt noen tro på.

Ved å gå motstrøms har noen norske eiere blitt store globalt innen shipping og rigg. Og slike muligheter vil det også være denne gangen. Det som er en helt ødeleggende krise for noen, er for andre tidenes mulighet til å legge grunnlaget for fremtidig verdiskaping og vekst. Slik er det alltid når markedet fungerer som det skal.

Paul Chaffey, Abelia

Hva Andre Mener