Dataforeningen - har vi livets rett?

KRONIKK: Som nylig valgt styreleder i Den Norske Dataforening (DND) er jeg naturlig nok opptatt av hvem vi er og hva vi betyr for medlemmene, it-bransjen, bedrifter og samfunnet generelt.

Publisert Sist oppdatert

Mange har hørt om oss og ganske mange mener noe om oss, men ikke alle vet hva vi står for og hva vi driver med. "DND er et av de beste faglige it-nettverkene i Norge", sier noen. "DND følger ikke med i tiden, det er ikke en forening for meg", sier andre. "Jeg vet ikke hva de holder på med", sier atter andre igjen. Har foreningen livets rett i fremtiden, spør jeg, selv om det kanskje er et dristig spørsmål fra en nybeslått leder.

Hva er så DND? Foreningens formål er nettverks- og kompetansebygging blant it-profesjonelle. Det er et åpent, frittstående forum uten partipolitisk tilknytning. DND er til for it-fagfolk, og skal ikke være et forum som representerer de enkelte aktørene i it-bransjen. Således bør foreningen ha sin plass ved siden av og sammen med Ikt-Norge, Abelia og Virke for å nevne noen. Jeg håper at vi kan få til et tettere samarbeid på tvers av organisasjoner som har felles interesse av å sette it-utfordringer på dagsorden. DNDs nye styre vil i løpet av året ta initiativ til nærmere dialog.

Ett av de temaene vi vil sette på dagsorden er mangel på kvalifisert it-kompetanse i Norge. I februar, på Lerchendalkonferansen, sa Erna Solberg at vi ikke skal konkurrere på kostnadsnivå, men på kompetanse. Ny teknologi er nøkkelen til bærekraftig utvikling, sa statsministeren.

Mange norske bedrifter sliter med å få tak i rett kompetanse. Den 7. april skrev Aftenposten at fire av ti bedrifter har lagt ned eller utsatt virksomhet fordi de ikke får tak i den rette kompetansen. Norske bedrifter skriker etter ansatte med teknologi- og realfagsbakgrunn, og dette vil tilspisses de neste fem årene. Realiteten er dessverre at alt for få tar utdanning i ingeniør- og realfag (kilde; NHOs kompetansebarometer). Og skal jeg selv legge til noe her, så er det at for få jenter søker seg til disse utdanningene, noe som er med på å forsterke problemet.

DND har over tid vært med på å bidra til kompetanseheving blant it-profesjonelle. Vi har ni distriktsforeninger og omtrent 500 ildsjeler som årlig deltar i planlegging og gjennomføring av over 200 fagmøter, medlemsmøter, konferanser, seminarer og kurs. Dette har til sammen gitt et betydelig løft i nettverks- og kompetansebygging i vårt langstrakte land. En av arrangørene i årets Yggdrasil-konferanse, Ann-Kristin Hansen fra Bouvet, sier i et intervju med Computerworld at hun synes det er inspirerende å være med i programkomiteen. Det er viktig at aktiviteter i DNDs regi gir faglig utbytte for den enkelte, men vel så viktig er betydningen dette har i et større samfunnsperspektiv. It-kompetanse er på vei til å bli mangelvare, og høyt ettertraktet både i offentlige institusjoner og privat næringsliv.

Hvordan skal vi få flere unge interessert i it som yrkesvei ? Her må DND ta sin del av den samfunnsoppgaven det er å øke kunnskapen om hva man kan bruke en slik utdanning til. Vi må tenke høyt på tvers av interesseorganisasjoner, politiske partier, bedrifter og fagmiljøer for å stimulere til økt interesse for teknologi. Så må vi ikke bare tenke, men også gjøre noe. Kort og godt, kan flere av oss lytte til Simen Sommerfeldt i Lær Kidsa Koding. "Vi er et gjørokrati", sier han, og forklarer at alle som er med må bidra med konkrete gjøremål. Slikt blir det resultater av, og DND støtter gjerne opp om dette og liknende initiativer fremover.

Tiden vil vise om vi som nasjon lykkes i å utdanne og engasjere flere innen it, som basis for verdiskaping. Det er ikke sikkert at vi lykkes fullt og helt. Derfor må vi legge til rette for at global it-kompetanse beriker og utvikler vår egen ressursbase, og tilfører oss nødvendig erfaring, kapasitet og gjennomføringsevne. Dette gjelder så vel offentlig som privat sektor.

Så tilbake til innledningen; Har DND livets rett? Vår rolle som nettverks- og kompetansebygger bør være mer aktuell en noen gang. Spørsmålet er om it-fagfolk opplever DND som sin foretrukne nettverksplass og møtested? Hva med de unge – har vi noe å by på ? Favner vi bredt nok faglig til å være interessante for beslutningstakere og innkjøpere av it? Hva slags it-kompetanse har norske bedrifter behov for i årene som kommer? Jeg har ikke svarene på dette, men oppfordrer til debatt og tilbakemeldinger i åpent landskap.

Men jeg vil be om at vi ikke avskrives for tidlig. Vi er en organisasjon av frivillige ildsjeler, og vi er tuftet på det som er aller sterkest i Norge, nemlig dugnadsånden. Det skal sterkt krutt til å fordrive noe sånt.

Cathrine Klouman, DND