Datavett-reglene

KRONIKK: Bjørn Uddal, konsulentsjef i Firstpoint rådgir om BYOD i et innlegg med påskevri.

Publisert Sist oppdatert

Fjellvettreglene er ikke lagd for å skremme folk fra å gå på ski i naturen, men gir gode råd om trygg ferdsel. Her er en variant som er overførbar til virksomheter som vil legge til rette fremfor å hindre.

Legg ikke ut på langtur uten trening

Viktigheten av databeskyttelse kan få bestride. Sammen med sikkerhetskopiering og jobben med å holde kritiske tjenester stabile og tilgjengelige, begynner summen av oppgaver å bli lang. Det påvirker naturligvis it-avdelingens mulighet til å støtte enheter som ikke er eid av virksomheten.

For at ansatte skal kunne ta med seg viktig innhold trenger man gode løsninger for håndtering av mobile enheter. Med MDM/MAM-verktøy kan de ansatte få nesten alt de trenger av programmer og data uansett tid og sted, uten at man kompromisser på regler, lover og retningslinjer. Virtualisering av brukermiljøet gir mulighet til å skille personer fra enheter slik at man slipper å administrere og vedlikeholde maskiner.

Konsekvensen smidig drift gjennom full kontroll over brukerinnstillinger, regler, tilganger, data og programmer, m.m. Man får miljø som er enhetsuavhengig. It-avdelingen opplever oversikt og kontroll, enklere migreringer, og færre supporthenvendelser.

Meld fra hvor du går

Finn ut hva brukerne ønsker og hvordan. Om man kjenner behovet er det lettere å møte ønskene, fremfor å bruke masse tid på å sette opp gjerder overalt. Ved å fokusere på å sikre brukerne fremfor enhetene, kan man sikre sømløs administrasjon og de beste brukeropplevelser.

Vis respekt for været og værmeldingene

Man kler seg etter været man forventer. Budskapene og prognosene fra analytikere og synsere er uomtvistelige. Antall dingser øker like fort som sikkerhetstruslene. Nye operativsystem er utsatt, apper på private enheter kan skade virksomhetsnettverket, og de ansatte er like sikkerhetsnaive som alltid. Er det noen data man ikke vil miste kontrollen over bør de heller ikke forlate datasenteret.

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

Det er viktig å gjøre seg opp klare formeninger om hvilken innvirkning «ta med egen» har på nettverket, hvilke ekstra kostnader som kommer rundt håndteringen av private enheter, forventet avkastning på investeringen, og ikke minst hvordan dette kan måles.

Viktige spørsmål er hvordan man har kontroll på sensitivt innhold, hvordan data blir distribuert og forvart, hvordan skal gjeldende sikkerhetsregler tilpasses, og hvilke verktøy integreres enklest i eksisterende infrastruktur? Dersom it-ekspertene setter beskyttelse på enkeltapplikasjoner i form av pinkoder, kryptering, lokaliseringsbetinget oppstart, og samtidig har tilgang til fjernsletting av enkeltapplikasjoner og tilhørende data, vil begge parter bli fornøyd.

Lytt til erfarne fjellfolk

Er virksomhetens it-grunnmur fleksibel og tilpasningsdyktig, og tjenester og programmer allerede virtualisert, er det en smal sak å legge til rette for BYOD. Det begynner nå å bli svært mange tunge referanser med virksomheter som har omfavnet utviklingen og sett gevinstene. Ikke vær redd for å spørre disse om råd.

Bruk kart og kompass

Den beste sikringen håndteres proaktivt. Med gode verktøy kan man sette regler for hva brukerne kan ta i bruk, hvilke funksjoner i programmer som er sikkerhetsmessige ukloke, hva man absolutt ønsker å sperre, og ikke minst begrense tilgang til sensitiv informasjon i usikrede soner. Kjenner man terrenget vet man hvor man ikke skal gå, og hvor farene er.

Gå ikke alene

Lær av partnere og konkurrenter. Lytt til analytikere. Ta i bruk sky-verktøy som kan testes gratis og enkelt integreres fremfor å bruke måneder og år på å konfigurere og lappe. Delta i faglige diskusjoner på sosiale medier og del råd med andre.

Vend i tide, det er ingen skam å snu

Om du mot formodning har parkert BYOD, revurder beslutningen om du ønsker å fremstå som en god arbeidsplass for de ansatte man har, de man ønsker seg, og de man ønsker tilbake.

Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig

Det viktigste er at man har en uttalt plan for hva man ønsker, kommuniserer til de ansatte hva man jobber med, og ikke minst forventet leveransetid. Ikke ta unødvendig risiko for å komme deg fort frem, men ha fokus på trygghet og langsiktighet.

Bjørn Uddal er konsulentsjef Firstpoint Oslo.