NYTT: I 2017 vil vi se en rekke eksempler på at tradisjonelle it-virksomheter tar seg til rette på nye områder, og gamle bransjeskiller forsvinner som morgendugg for vårsolen, skriver Truls Berg. Illustrasjon: iStock

12 spenstige spådommer og et fromt ønske for 2017

HVA ANDRE MENER: 2017er her, og for tiende gang legger jeg hodet på hoggestabben, leverer øksa til Computerworlds mange lesere og byr på følgende 12 spådommer for året som kommer.

Publisert Sist oppdatert

1. Virtual reality (VR) fremstår som reell konkurransefaktor - de beste henter gevinster!

I løpet av året vil stadig flere bransjer oppdage mulighetene VR og lillebror Augmented reality (AR) byr på. I 2017 går de beste fra eksperimentering til å rulle ut løsninger som flytter omsetning, og veksten vil gjøre oss svimle. Bokstavelig talt!

Praktiske konsekvenser vil være at mange av oss blir VR-syke og bruken av sjøsykepiller vil eksplodere. I tillegg vil far plutselig med de nye brillene kunne alle versene av alle julesangene, mens det blir vanskeligere enn noensinne å se hvem som egentlig følger med i internmøtene.

2. Alle virksomheter blir it-virksomheter - de fleste sliter med å forstå konsekvensene!

I 2017 vil it bli enda viktigere. Utfordringen vil i mindre grad være av teknologisk karakter, i stedet vil det være evnen til å bygge en kultur preget av innovasjon og kunsten å velge systemer som gjør det mulig å fornye seg raskt nok som avgjør. De dyktigeste it-sjefene viser seg som visjonære mulighetsskapere og gir konkrete og gode innspill på hvordan hverdagen kan forenkles og forbedres - for dem står «IT» for «Innovativ Tenkning».

De andre blir i 2017 i økende grad bedt om å forlate organisasjonskartet.

3. It-virksomhetene blir servicevirksomheter – de færreste innser faren!

I 2017 vil vi se en rekke eksempler på at tradisjonelle it-virksomheter tar seg til rette på nye områder, og gamle bransjeskiller forsvinner som morgendugg for vårsolen. Dette gjelder ikke bare Google som erstatter forsikringsmegleren, Amazon som åpner fysiske butikker og Facebook som tar over banktjenestene, men også norske it-aktører som i løpet av året vil tilby nye tjenester som flytter lojalitet og tradisjonelle oppfatninger av hva en it-virksomhet gjør – og hva de ikke gjør.

4. Digitale sekretærer vil gjøre våre liv enklere – og vi vil lære å elske dem!

Stadig flere vil oppdage gleden med en digital sekretær.

Enten din hjertes utkårede bærer navnet Alexa, Siri, Cortana eller Google Home vil 2017 være året du oppdager at tastaturet ofte er en unødvendig omvei. De nye talestyrte digitale assistentene som forstår deg er langt å foretrekke. Stadig flere vil oppdage gleden med en digital sekretær som faktisk forenkler vår hverdag. I fremtidsfilmene har dette vært «realitet» lenge, nå er teknologien god nok til at også vi som lever i nuet kan høste fordelene.

Vi vil i løpet av året som kommer lure på hvordan vi klarte oss uten.

5. Big Data gjør Business Intelligence litt mer intelligent - og betydelig mer relevant!          

Big Data vil også i 2017 være på alles lepper, og i år vil nye, langt mer effektive og betydelig billigere løsninger gjøre gevinstene åpenbare for stadig nye brukergrupper. Den største utfordringen vil dog ligge i mangelen på gode analytikere med tilstrekkelig forståelse for stadig mer avanserte analysemuligheter kombinert med tilstrekkelig forståelse for mulighetene som det voksende datahavet byr på.

6. Facebook kjøper SnapChat, - og vinner tilbake ungdommen!

I et år som vil bli preget av flere spektakulære fusjoner og oppkjøp som for alvor endrer gamle bransjegrenser vil dessuten Google kjøpe Uber, og vi vil se kinesiske Baidu fusjonere med Amazon i noe som skaper nettets nye gigant. Det handler om vår gunst og lojalitet som forbrukere og seierherrene vil trolig definere vår verden de neste ti årene.

7. Skytjenester forenkler – og forverrer!

Takket være cloud-baserte løsninger som fullstendig overtar scenen blir sikkerhetsmessige utfordringer i 2017 et økende problem. Mange it-sjefer må innse at passordanarkier og manglende opplæring av nye medarbeidere har medført at de i praksis har dørene på vid gap for enhver datahacker på jakt etter lettjente penger.

8. Offentlig sektor sakker akterut - risikoen for å feile paralyserer!

Noen må tørre å utfordre status quo.

Til tross for imponerende teknologiske løsninger og i økende grad lønnsledende vilkår som tiltrekker seg dyktige fagfolk fremstår offentlig sektor som innovasjonsbremser. Med ledere som i større grad belønnes for å sitte rolig enn for å utfordre status quo, og som for enhver pris vil unngå VGs forside blir jobben med å innovere tungsolgt.

Offentlig it sitter på gevinster i hundremillionersklassen, men noen må tørre å utfordre status quo. Å ikke gripe mulighetene er i realiteten er å sløse med skattebetalernes midler.

9. Sannheten ofres på ekkokamrenes algoritme-alter – vi blir alle tapere!

Grunnet stadig smartere algoritmer som kjenner oss som brukere bedre enn vi liker å tro er vi i ferd med å miste den objektive sannheten (i den grad den noensinne var der …). I stedet får vi en rekke ekkokamre der innholdet forsterkes i «lukkete» rom der andre syn ikke gis plass. Vi ender opp med påstander og spissformuleringer, og takket være sosiale medier spres disse ukritisk. Slik oppstår «ekko-effekter» og ekkokammer blir årets ord. De få som argumenterer mot, blir ofte oversett eller latterliggjort.

Salige Henrik Ibsen ville sikkert skrevet et skuespill om dette, hadde han levd – eller har han allerede gjort det? Les «En folkefiende» og døm selv.

10. Internet of Things kommer for fullt –  nanoteknologi omfavnes!

Ny versjon av Bluetooth øker nytteeffekten drastisk . Dette bidrar til å skape ny vekst i it bransjen, men mange av dagens aktører er sent ute og nye innovative aktører kommer på banen. Vi vil få den første pizzaleverandøren som eksperimenter med flyvende droneleveranser – med 15 minutters leveransegaranti blir de en hit, men enkelte ureglementerte dropp skaper utfordringer og store overskrifter.

11. Undervisnings- og helsesektoren våkner opp – og revolusjoneres av brukerne!

Pasienten settes endelig i sentrum.

MOOC-enes fremvekst medfører at stadig flere lærere vil oppleve tomme klasserom og langt smartere studenter. De mest populære lærerne får egne fanklubber og Justin Bieber-lignende status. Helse Norge utfordres av en rekke nye innovative oppstartsmiljøer som i et intelligent offentlig privat samarbeid løser utfordringer helsesektoren har slitt med i årtier. Pasienten settes endelig i sentrum, helsekøene forsvinner og vi går på virtuelle sykebesøk via APP.

12. Konsulentbransjen går på en smell – og en real robotisert opptur!

Etter å ha vært med å revolusjonere alle andre bransjer er tiden kommet til å effektivisere bort seg selv – noe de færreste aktørene gjør på en god måte. Forvent både konkurser, oppkjøp og nye vinnere i løpet av året. Samtidig dukker nye muligheter opp i form av robot-teknologi og stadig smartere AI-løsninger som kommer til å skape et sug etter dyktige konsulenter som kan få herlighetene til å fungere.

La meg avslutte med et fromt ønske om at vi alle klarer å skille mellom å være informert og å drukne i informasjon. Vi lever i en tid der det ikke lenger er hvor mye man leser, men hva man prioriterer og hvilke nettverk man tar del i som vil avgjøre vår grad av suksess.

Det kan også være verdt å minne om de fleste av oss har en lei tendens til å overvurdere hvilke endringer som kommer på kort sikt – og gang på gang så undervurderer vi de endringene som skjer på lengre sikt. Mer om dette i neste kronikk!

Med varme ønsker om et inspirerende og innovativt 2017!

Truls Berg er administrerende partner i Digital Insight.