Ipad vil bety store endringer

Ipad vil bety store endringer

KRONIKK: Maskinen kan endelig få oss til å bytte ut papiravisen.

Med Ipad kommer endring, akkurat som Iphone skapte furore og endring i mobilmarkedet. Når Norske Skog går ut å sier at de ikke frykter Ipad, tror jeg rett og slett at konsernet har dårlige rådgivere. Og hvis norske forlag tror de kan lansere en egen e-bokleser etter Kindle og Ipad, sier jeg bare "game over".

Gates har prøvd

La meg starte med en liten historie som jeg har plukket opp i magasinet Time. For mange år siden besteg en svært rik og svært begavet mann scenen på Comdex i Las Vegas og viste frem en total nyvinning – en helt ny type datamaskin som verden tidligere ikke hadde sett maken til. Den var flat, den hadde ikke noe konvensjonelt keyboard, og den var tynnere enn en konvensjonell bærbar pc. Den veldig rike og veldig kloke mannen prøvde å overbevise salen med journalister om at denne dingsen innen fem år ville være den mest populære datamaskinen i USA. Året var 2000, og mannen som talte så varmt om denne datamaskinen uten et konvensjonelt keyboard var Bill Gates. Tablet-pc var blitt lansert med brask og bram. I 2001 ble den lansert på nytt av samme mann, men salget tok aldri av.

Så, ti år etter, er det en annen veldig rik og veldig klok mann, Steve Jobs, som gjør akkurat det samme. Han lanserer Ipad. Ryktemakerne får rett. Apple kommer med en forvokst Iphone.

Kan det bli en suksess, når andre har feilet? Svaret er ja. Maskinen er usedvanlig lekker, har en krystallklar skjerm og en meget god touchscreen basert på Apples patent. Maskinen kan mye, men den kan ikke noe som en pc ikke kan, med unntak av at du kan lese mer komfortabelt på senga.

Fysisk vidunder

Grunnlaget for at jeg tror Ipad blir en suksess er likevel hva du kan gjøre med den. Ikke bare innholdsmessig, men fysisk. Sender du en Ipad rundt blant kolleger og venner skaper den begeistring i seg selv. Merk, i seg selv. Mac-fansen er selvsagt betatte, men de regner jeg egentlig ikke med. De jubler uansett hva som kommer fra Cupertino i Palo Alto.

Apple har ikke funnet opp tablet-pc-en (les: Ipad) slik mange i dagspressen har påstått de siste dagene. Enhver seriøs produsent av pc-er har kommet med en eller annen tablet-modell. Senest på årets Comdex kunne Steve Ballmer vise frem en ny og lekker tablet fra HP.

Men kanskje vil Ipad bli døråpner for en ny tablet-æra? Hva Steve Jobs faktisk har gjort er å ta seg en tur på avfallsplassen og grave opp et produkt som de andre pc-produsentene har begravd, eller ikke har lykkes med. Han har gjort det før. Mange tror at Apple har funnet opp mp3-spilleren, men selvsagt har de ikke det. Lenge før Apple entret banen med sin Ipod var det en haug med ulike merker som slet med å få grep om markedet. Men Apple fikk det til - med et av verdens mest suksessrike produkter.

Hvorfor blir så Ipad en suksess? Les videre på neste side!