- Jens Stoltenberg, vi er rede!

- Jens Stoltenberg, vi er rede!

KRONIKK: Flere og flere selskaper selges til utlandet. Vi bør lære av idretten.

I skrivende stund tikker det inn en melding om at nok et norsk it-selskap er solgt til utlandet. Denne gang er det Nimsoft som er solgt til Computer Associates(CA) for over to milliarder kroner. Nok en gang får vi fastslått at norske it-selskap og norsk kompetanse er attraktive i utlandet.

Rekken begynner å bli lang – Fast, Trolltech, Tandberg og flere. Det betyr at vi klarer å utvikle enere innenfor it som gjør seg bemerket internasjonalt, noe vi bør fortsette med.

Det vi er bekymret for er at dette skjer kun sporadisk og lite planmessig. Vi skal ikke alltid rope på det offentlige, men akkurat her har faktisk det offentlige Norge et stort ansvar.

Mandag 1. mars skrev foreningskollega Paul Chaffey en glimrende kommentar i Dagsavisen. OL-ilden var slukket kvelden i forveien, og Paul kommenterte at vi gjerne hyller enere i idretten, men når det gjelder utdanning og forskning skal vi alle være like. Da er det nærmest forbudt å snakke om "elite-skoler" eller lignende.

It-miljøenes Olympia-topp

Jeg har lyst til å forfølge den tanken. Når det gjelder idretten har Petter Northug fått et utall førstesideoppslag. Nimsoft fikk sine første, og sannsynligvis siste, førstesideoppslag fredag 12.mars. Så er vi ferdig med dem. I idretten er vi opptatt av at vi har for få som Northug, og av manglende rekruttering bak ham. Hvem skriver om manglende rekruttering bak Nimsoft? Hvor er it-miljøenes "Olympia-topp", som får millioner til å utvikle nye talenter? Eller rettere sagt, hvorfor har vi ikke noe slikt organ?

Når det gjelder salg av it-bedrifter er vi mest opptatt av hvor mye noen gründere vil tjene på salget, spørsmål om kompetanse og utviklingsmiljø stilles som rene pliktspørsmål fra pressen, så er vi ferdig med det. Hva om vi solgte Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen, Petter Northug eller et curlinglag til utlendinger? Og når de vant neste gang ville vi høre "The Star-Spangled Banner" eller "O Canada" fremfor "Ja vi elsker". Hvordan ville det ta seg ut? Hvor mange forsider og tv-debatter ville det skape?

Tørre å satse

Det er på høy tid, for ikke å si overtid, at vi setter fokus på det vi skal leve av i fremtiden. I nyttårstalen sa Statsminister Jens Stoltenberg at:

"Det er hverandres arbeid og hverandres kunnskap vi skal leve av i framtiden. Derfor vil Regjeringen i året som kommer invitere til en bred samfunnsdebatt om disse grunnleggende spørsmålene. Vi inviterer til samarbeid om arbeid. Om hvordan vi kan utvikle et framtidsrettet næringsliv og gjøre det enklere å starte opp nye bedrifter. Om hvordan vi skal utvikle den kunnskapen og teknologien vi trenger."

Vi i Dataforeningen er rede til å bidra i debatten, og vårt første innspill er at vi må tørre å satse på enere, og det å skape enere. Vi må rett og slett lære av idretten.

Ikke bare må vi ha enere som it-utviklere, vi må ha enere som gründere, vi må ha enere som selgere, som forretningsutviklere, som analytikere som kan skille gull fra gråstein – kort sagt må vi ha enere i alle ledd i kjeden.

Lære av idretten

Det med salg er også viktig. Arne Hjeltnes, som nå befinner seg i vårt miljø som konsernsjef i Creuna, har uttalt at Innovasjon Norge må slutte å gjøre undersøkelser om Norges omdømme i utlandet og begynne å selge. Det har han helt rett i. Utlendinger kjøper norsk kompetanse, produkter og hele virksomheter fordi de er gode, ikke på grunn av Norges omdømme.

Får vi flere dyktige selgere til å selge våre produkter og tjenester, så vokser vi oss kanskje så store at det er Nimsoft som kjøper CA og ikke omvendt? Tenk hvis "Salg" og "Selger" også ble attraktive titler? Så slapp vi å finne på konstruksjoner som "Key Account Manager" eller "Business Development Consultant", når det er banke på dører og selge varer vi snakker om? Petter Northug er jo langrennsløper og idrettsutøver, ikke "Sports development executive".

Ja, nå er det på tide å lære av idretten og løfte frem enerne. Da klarer vi å "utvikle den kunnskapen og teknologien vi trenger". Bare si fra når du vil høre mer, Jens, vi er rede.

P.S.

Dette er min siste kronikk på denne plassen i Computerworld. Jeg går av som styreleder på Dataforeningens Landsmøte i Bodø 23.-25. april, og dermed går stafettpinnen videre til neste styreleder. Jeg takker redaktør Henning Meese for lån av plassen de to siste årene. Det har vært både utfordrende og morsomt å dele mine meninger med resten av det norske it-miljøet. Dersom leserne har fått like mye ut av å lese som det jeg har fått av å skrive, så er vi kommet et stykke på vei. Dataforeningens neste leder ønskes lykke til!

Les om:

Hva Andre Mener