Slik rammer nedgangstidene it-bransjen

Slik rammer nedgangstidene it-bransjen

KRONIKK: Det siste året har vi sett et misforhold mellom vår tro på hvordan en økonomisk nedgangstid vil slå ut for it-bransjen og den virkelighet leverandørene lever i.

Det har fra leverandørenes side vært unisont positive toner og de har vært overbevist om at 2008 kommer til å bli ytterligere et kanonår. Samtidig har IDC manet til forsikighet og vært bent frem overbevist om at it-bransjen ikke kommer til å gå uskadet gjennom en økonomisk resesjon.

Spesielt tydelig har de ulike oppfatningene vært når ulike aviser har slått opp overskrifter som "Spår storsmell for it", uten å fortelle at den underliggende prognosejusteringen bare ble endret 0,2 prosent!

Så, hva er det som er på gang? For det første kommer vi fra en situasjon der det er større etterspørsel etter ressurser enn de markedet greier å levere (dette gjelder på konsulentsiden). Dette er fremdeles situasjonen selv om vi nærmer oss brytningspunktet (Smertegrense) på bildet under.

Først deretter kommer nedgangen til å vise seg i leverandørenes ordrebøker i form av redusert etterspørsel.

For det andre så er vi inne i en fase der vi realiserer fordelene internett fører med seg. De siste 30-40 årene har nye, epokegjørende teknologier først brutt gjennom, deretter blitt hypet, før de krasjer. Så følger en epoke på ti til femten år med stabil tilvekst basert på at teknolgien realiseres.

Dette gjør oss vitterlig ikke "recession proof", men det innebærer at it-industrien er mye mer motstandskraftig mot en nedgang i den omkringliggende økonomien akkurat nå, enn hva den ville vært for fire til fem år siden.

Konklusjonen blir at it-industrien må innstille seg på en nedgang i høst, men den blir av begrenset omfang. Nedjusteringen på 0,2 prosent av veksten de nærmeste fem årene - som var prognosen i vår forrige It Services-rapport - er fremdeles et bra situasjonsbilde på hva vi tror om utviklingen.

Nils Molin, IDC

Les om:

Hva Andre Mener