Hva betyr hva i Vista?

Windows Vista introduserer en mengde nye teknologier og funksjoner, samt et lass med nye begreper. Her er en ordliste.

BitLocker: Krypteringsprogramvare som skal beskytte data på PCen din fra uvedkommende. Den er primært ment å beskytte systemer som har blitt stjålet eller cracket.

 

FlexGo: Dette er et Microsoft-støttet program som skal selge PCer i litt mindre utviklede land. Salgsmetoden rapper teknikker fra mobiltelefoniverden ved at Microsoft sponser prisen på datamaskinene mot at kjøperne betaler for bruken av den.

 

OCUR (OpenCable Unidirectional Receiver): Utstyr som for eksempel tv-tunere som støtter Vistas HDTV-egenskaper, inkludert støtte for enveis CableCards, digital videoinnspilling og muligheten til å "streame" innspilte programmer til Media Center Extenders i et hjem.

 

ReadyBoost: Et billig alternativ til å kjøpe ekstra RAM til PCen. ReadyBoost lar deg bruke ledig minne på en USB-flashdisk eller minnepinne for å øke tilgjengelig internminne. For å gjøre nytte av dette vil du trenge en USB-disk med minst 256 MB ledig plass. Den må kunne lese data med en hastighet på 2.5 megabit i sekundet og skrive i 1.5 Mbit/s.

 

ReadyFetch: En teknologi som er ment å bedre ytelsen ved å optimalisere system-minnet. Dette gjøres ved å overvåke hvordan du bruker PCen din.

 

SPR (System Performance Rating): Dette er et slags benchmark-system som vurderer og identifiserer komponenter som gjør PCen tregere. Det vil være tilgjengelig via Vistas kontrollpanel.

 

Windows Connect Now: Dette er en teknologi som er laget for å gjøre oppkobling til nettverksutstyr lettere. Den skal være spesielt rettet mot oppkobling til trådløse nett og er basert på den kommende SimpleConfig fra Wi-FI Alliance. Den vil gjøre trådløst utstyr synlig i PCen din med en gang, slik at du kan konfigurere utstyret over det trådløse nettverket (etter å ha verifisert at det tilhører deg ved å taste inn en PIN-kode). Like etter lansering vil ikke Windows Connect Now gjøre denne jobben, men Microsoft planlegger å lansere en patch senere som gjør at du også kan bruke denne funksjonaliteten eksisterende utstyr.

 

Windows Rally: En familie med teknologier ment å gjøre det enklere å tilpasse, sikre og styre utstyr som står i nettverk. Rally inkluderer Windows Connect Now, Plug and Play-tillegg for installering av utstyr og Link Layer Topology Discovery-protokollen som skal gjøre det lettere å oppdage utstyr i nettverket.

 

Windows SideShow: En teknologi som gir tilgang til data på en sovende Vista-PC fra tilkoblede enheter som for eksempel en Windows Mobile Smartphone.

 

Windows Vista Capable: Klistremerke som indikerer at en PC kan kjøre Windows Vista, men at den ikke kan dra nytte av alle mulighetene i operativsystemet.

Windows Vista Premium Ready: Et klistremerke som forteller kjøperen at maskinen kan kjøre Vista med stort sett alle de mest ressurskrevende mulighetene, inkludert Aero-grensesnittet.

 

Works with Windows Vista: Dette merket står på perifærutstyr som ikke vil krasje hvis du bruker det med Windows Vista, men som heller ikke vil få noe spesiell nytte av Vista. Ikke så bra som Certified for Windows Vista.

 

XPS (XML paper Secification): Et nytt dokumentformat basert på XML som er kompatibel med XML-formatene i Office 2007. En dokumentleser for XPS er bygget inn i Internet Explorer 7 i Windows Vista. Operativsystemet kan også lage XPS-dokumenter fra andre applikasjoner via en virtuell skriver-driver.

 

Les også: Ti grunner til å velge Vista ...Og fem grunner til å la være