Hva har Erna, Siv og Miley til felles?

Hva har Erna, Siv og Miley til felles?

Svar: Alle er på Googles toppliste for 2013. Sjekk ut hva vi søkte på i år!

Erna Solberg (H) ble vitterlig statsminister, men det var Siv Jensen (Frp) som stakk av med topplassen i kategorien for hvilken politiker nordmenn helst ville lese mer om på internett i 2013.

Hvorvidt tyngden av "Siv Jensen"-søkene avspeiler nordmenns politiske oppvåkning i forkant av valget - eller kjole- og ordvalget i den famøse seierstalen på valgvaken - går dog ikke fram av tallene.

2012:

Nordmenn vil ut av Facebook

2011:

Ipad topper listene

Facebook på søkeord-toppen

Men hvem vant?

Valgrelaterte spørsmål er i det hele tatt fremtredende på årets såkalte Zeitgeist-liste for Norge, som Google offentliggjorde i dag.

Mange av dem ("hvorfor stemme frp", "hvordan forhåndsstemme" osv.) vitner om et politisk bevisst og samfunnengasjert folkeslag med et genuint ønske om å orientere seg politisk i forbindelse med stortingsvalget.

Det solide inntrykket forstyrres en smule av at frasen "Hvem vant valget?" nådde opp til nummer to på lista over spørsmål som trender kraftig oppover i tiden etter valget.

Hvorfor hikker reven

Nytt av høsten er en video med et brødrepar fra Fana, som forklarer hvorfor frasen "Hva sier reven?" øker mest i kolonnen for "hva"-søk.

Ifølge pressemeldingen fra Google var nordmenn dessuten i det eksistenselle humøret i året som gikk, med søkekriterier som «hvem er jeg», «hvem er du» og «hvor er jeg» som gjengangere - om enn ikke med topplasseringer.

Framtidas arkeologer kan også notere at "Stian Blipp", "Hvor døde Napoleon?" og "Hvorfor hikker man?" toppet sine respektive kategorier.

Lite nytt under solen

At Kjendis-søketoppen domineres av navn som Bieber, Damli, Cyrus, Gomez og Kardashian overrasker ingen, og gir heller ingen trøst for dommedagspreppere.

Ei heller er det annet å vente enn at flere spaltekilometer om sixpack på fødestua sementerte Fotballfrues ensomme status på bloggsøketoppen, fulgt av utelukkende kvinnelige bloggere så langt Google rakk å loggføre listene sine.

Zeitgeist-lista antyder også at politiets forsvarsevne mot dataangrep er laber: At rådvillheten skulle bli så total hos den nyopprettede spissenheten Justis-SCIRT at søkefrasen "hvordan fjerne politivirus" nådde helt opp på Google-topplistene, var likevel overraskende selv for oss. (Jada, vi vet det fins en annen forklaring, men den er mye kjedeligere).

Nasjonens mentale helse

For dem som er opptatt av nasjonens cerebrale helsetilstand er det behagelig å se at Magnus Carlsen trender over Lionel Messi i sportskategorien (ja, Google definerer sjakk som idrett), riktignok begge slått av Petter Northug.

Det tilsynelatende dannelseshullet "Hva er kultur?" (2. plass etter "Hva er klokka?") kan til nordmenns forsvar utledes fra kulturdebatten - hvor journalist Jon Hustad, eks-kulturminister Hadia Tajik og flere Frp-topper ble (til tider noe uklare) premissgivere i avisenes kronikkspalter tidligere i år.

Mer urovekkende for nasjonen er det derimot at "Hva er etikk?" er det fjerde hyppigste "hva"-spørsmålet nordmenn trengte Googles hjelp til å besvare i 2013. Mange av disse ryktes dessuten å kunne IP-spores tilbake til denne redaksjonen.