Hva hvis SCO har rett?

Hva hvis SCO har rett?

Det oppfattes som så lite tenkelig at få lenger tenker på eventuelle konsekvenser. Men det kan jo tenkes SCO har noe å fare med.
SCO Group ruller videre. Nå går selskapet til sine første søksmål mot bedrifter som gjennom bruk av Linux har benyttet den mye omtale Unix-koden SCO mener de har eierskap til.

Det siste året har SCO ertet på seg store deler av it-bransjen, spesielt IBM, Novel, Red Hat og hele "open source"-miljøet. Det er egentlig ganske godt gjort.

Medieoppstyret rundt saken har vært enorm. Som en it-nyhet er det vel kun rettsakene knyttet Microsoft monopolstilling som kan vise til noe av den samme oppmerksomheten. Nettstedet News.com har det siste året skrevet 315 artikler om saken, altså nesten èn om dagen. På Computerworlds nettsider har vi bidradd med 77 artikler. Et søk på Google gir hele 1,5 millioner treff.

Konklusjonen fra de fleste eksperter er likevel at grunnlaget for SCOs ulike søksmål er ganske tynt. Men det har ikke fått SCO-sjef Darl Mcbride til å miste motet. Han er like stor i kjeften og står fortsatt på sitt, noe som etterhvert har ført til at reaksjonene i it-bransjen stort sett begrenser seg til lette gjesp.

Men spillet er ikke over ennå. For hvis SCO får rett, får det konsekvenser. Hvis det gjennom en rettsak kommer frem at eierskapet til noe av koden i Linux faktisk tilhører SCO, er jo kravet om kompenasjon for tapte lisensinntekter bare rimelig. Det vil være en svært dårlig nyhet for Linux-brukere og for fremveksten av åpen kildekode generelt (men gode nyheter for Microsoft). Det var det mange som påpekte for et år siden. Nå er det få som tenker så langt.

Det er imidlertid få så dedikerte it-folk som Linux-menigheten. Grunnleggeren av Open Source Initiativ, Bruce Perens ,er fremdeles på krigsstien og uttalte tidligere i uka at: "SCO kan forvirre som så mange som de vil. Selskapet kommer uansett til å gå konkurs. De kan ikke vinne disse søksmålene".

Men for det meste er det spill for galleriet de ulike partene nå bedriver. IBM og Novell har spilt flere gode kort, som SCO ikke har parert. Men det betyr ikke at SCO ikke har et trumfess eller to. Kanskje er de bare gjemt til oppgjøret i rettsalen.

Dette er spørmål det er vanskelig for utenforstående å ha en formening om. Bortsett fra å slå fast at noen advokater på et eller annet tidspunkt ikke har gjort jobben sin - siden dette i det hele tatt har blitt en sak - er det bare å lene seg tilbake å vente på utfallet. Spennende blir det i hvert fall.