Hva skal Apple bruke pengene sine på?

Hva skal Apple bruke pengene sine på?

Mandag avslører Tim Cook hva selskapet vil gjøre med sin 100 milliarder dollar kontantreserve.

Apple har de siste årene opplevd en enorm økonomisk vekst. Spesielt produkter som iPhone og iPad har satt dem i pluss i bøkene.

Selskapet hadde per januar 2012 over 97 milliarder dollar i kontantbeholdning, nærmere 560 milliarder norske kroner. Men Apples investorer har ikke fått utdelt utbytte siden 1995, til deres store irritasjon.

Spesielt etter Steve Jobs' død har man vært ivrige etter å finne ut hva Apple vil gjøre med pengene, men selskapet har ikke vært villige til å diskutere saken. Søndag kveld sendte imidlertid Apple ut en pressemelding hvor med invitasjon til en telefonkonferanse hvor de endelig vil avsløre hva de vil gjøre med pengene, skriver amerikanske Macworld.

Apple-sjef Tim Cook og finansdirektør Peter Oppenheimer vil delta på konferansesamtalen, som vil finne sted mandag klokken 14 norsk tid. I pressemeldingen fra Apple sies det at selskapet ikke vil avsløre detaljer omkring nåværende kvartal eller andre emner utenom kontantbeholdningen.

- Vi har mer penger enn vi trenger

Apples kontantbeholdning har lenge vært gjenstand for spekulasjon da selskapets sterke finansielle vekst har bidratt til å dra inn en imponerende mengde kontanter i senere år.

På en konferanse for investeringsbankens Goldman Sachs' kunder i forrige måned innrømte Tim Cook at Apple hadde mer penger enn de klarte å bruke.

- Jeg mener det er åpenbart for alle, og jeg er den første til å innrømme, at vi har mer kontanter enn vi trenger til å drive bedriften på en daglig basis. Og derfor diskuterer vi det nå aktivt. Det eneste jeg ber om er litt tålmodighet, slik at vi kan gjøre dette på en veldig bevisst måte og gjøre den beste avgjørelsen for investorene, sa Cook.

- Men vi kommer ikke til å arrangere Toga-party for pengene, la han til, ifølge MacRumors.

Rykter om oppkjøp av Twitter og Samsung

Nyhetene om mandagens kunngjøring har satt i gang spekulasjoner om hva som vil skje med Apples kontantreserve. Det kan bare dreie seg om utdeling av utbytte til aksjonærer, men oppkjøp av et selskap er heller ikke utenkelig.

Det har tidligere gått rykter om at Apple har villet kjøpe opp Twitter, mye på grunn av den stadig økende integrasjonen mellom Apples programvare og mikrobloggsamfunnet. Ifølge The Next Web er Twitter verdisatt til 7 milliarder dollar.

MG Siegler i TechCrunch spekulerer (om enn noe fantasifullt) at Apple kan komme til å kjøpe Samsung, ettersom de til tross for patentkranglene er en viktig komponentleverandør og kan komme til å bli enda viktigere dersom en ordentlig Apple-tv skal ut på markedet.

Et annet alternativ kan være å bringe all produksjon av Apple-produkter tilbake på amerikansk jord. I dag produseres de fleste av selskapets produkter utenlands, hovedsaklig i Kina, noe blant annet president Barack Obama har kritisert amerikansk it-bransje for.