Hva skal du med pc-en?

Nærmere 200 millioner pc-er ble installert i 2005. Nytteverdien er avhengig av øynene som ser. Brukerne kan lett bli forvirret.
Analysefirmaene Gartner og IDC anslår et salg på godt over 200 millioner pc-er i 2005, en vekst på drøyt 15 prosent.

Det underlige er at pc-salg også inkluderer salg av tjenestemaskiner med Intel-arkitektur. Skal man tro antydninger fra Dell så er rundt fem prosent av volumet tjenestemaskiner. Det gir omtrent 190 - 200 millioner pc-er i 2005.

Tallet er like fullt imponerende. Spørsmålet er hva vi trenger pc-ene til? Arbeid eller fritid, arbeid og fritid? Pc-er må derfor vurderes forskjellig. Men for samtlige gjelder mest mulig minne, raskest mulig platelager og mange USB-porter.

Den samme pc-en er ikke alltid like dugelig for arbeid eller fritid. Veiledning kan lett være villedning hvis forutsetningen for bruken er annerledes enn veileder tror.

Tester utført på nye modeller kan derfor få vidt forskjellige utfall. En pc som Dagbladet ga fem, strøk en annen avis. Da blir det vanskelig å gjøre valg.

Bærbart eller stasjonært?

Statoil foretrekker vesentlig stasjonære. Mange bedrifter velger fortsatt stasjonære. Den viktigste grunnen er pris.

For Statoil er det annerledes. Ansatte hos Statoil har delvis det samme behovet som spillegal ungdom; beregningsbehov og grafikkytelse. For Statoil er det arbeid, for ungdommen fritid.

Pc-er brukt som arbeidsstasjoner for en teknisk anvendelse bør være stasjonære. Konstruksjonsapplikasjoner som Autocad har bedre nytte av en fornuftig konfigurert stasjonær pc.

I praksis er det spillbransjen og deres avhengige brukere som driver den grafiske utviklingen. Grafikken til en arbeidsstasjon kan være nærmere ti ganger så rask som på en bærbar pc.

Mange grafikkort kan skape spennende fremstillinger. Forutsetningen er evnen til å dele opp bildet i parallelle sekvenser.

Resten av oss drar nytte av hva grafikkortprodusentene får til.

For bærbare er det annerledes.

De kraftigste og tyngste kan være en erstatning for en stasjonær pc, men grafikkytelsen kan ikke måle seg med grafikken til en stasjonær.

De kraftigste bærbare pc-ene tilfredsstiller behovet for arbeid og fritid. De kjører applikasjoner, de viser film, de kan koble til en ekstern tv-tuner. Da blir bredformat skjerm spennende.

For dagens administrative applikasjoner er en bredformat skjerm kun interessant for regneark. For neste generasjon applikasjoner fra Microsoft er det verdt å vurdere en bærbar pc med bredere skjerm.

En ulempe med en bærbar pc for arbeid og fritid er vekt. Den blir lett mer slepbar enn bærbar. Den krever en veltilpasset ryggsekk for transport.

På tog er den brukbar for både arbeid og fritid. På fly egner den seg dårlig for noe som helst. Man kan se på dvd ved å ha pc-en på knærne, men varmen på lårene blir etter hvert ikke til å holde ut. Ved kun batteridrift, varer den typisk to timer.

Arbeid eller adspredelse?

Folk flest skal ha en pc for arbeid, selv om de kjøper den privat. Arbeid er jobbforberedelse og oppgaver knyttet til hjemmet som å betale regninger.

Søking på nettet etter informasjon må karakteriseres som arbeid, ikke som fritid, siden det ikke er for adspredelse, men for private formål.

Resultatet kan bli bestilling av en reise til fjerne farvann, en fremtidig adspredelse. Resultatet kan bli en ny episode av et favorittprogram.

En pc for arbeid trenger ikke den mest avanserte skjermen, det mest avanserte lydutstyret, ikke flest mulig hurtigtaster, ikke flere minnekortlesere. En pc for arbeid bør være robust, bør kunne tåle en trøkk.

Det blir derfor en avveining. Skal den først og fremst være for arbeid. Skal den kunne flyttes rundt? Da er en bærbar pc med kraftig kabinett å foretrekke.

En rekke av de rimeligste bærbare er alt for spinkle. De er lekre å se på, men har kabinetter som tåler dårlig uvøren behandling.

Da er den stygge Lenovo Thinkpad overlegen med sitt kraftige lokk med kant som gir ekstra styrke, som gjør at vann ikke så lett trenger inn, som gjør at søl på tastaturet dreneres vekk. Den tåler et fall. Gjør de rimeligste bærbare det?