Hva skal du velge?

Mange faktorer spiller inn på hvilken mobilteknologi du velger for databruk. Men at du har mest å hente på wlan, virker opplagt.

Nå sammenligner vi epler, appelsiner, druer og rognebær, men det får stå sin prøve: Har du anledning til å sette deg på en kafé med wlan, er det den desidert billigste, og i høyeste grad raskeste, trådløse tilgangen du får til internett utenfor hjemmet og jobben.

Men det er jo ikke sikkert at det ligger en slik der du befinner deg. Bor du på hotell i Norge, må du gjerne ut med 150 kroner for en slik tilgang i ett døgn. Det er kanskje i overkant hvis du bare trenger å sjekke temperaturen hjemme. Da blir det mye billigere å bruke wap på mobilen, uansett hvilken mobilteknologi den har.

Men hva hvis behovet er å lese et gitt antall web-sider, hente noen datafiler eller sjekke eposten? Computerworld har regnet litt på forskjellige datamengder. Vi må ta forbehold om leverandørenes priser, som varierer med type abonnement. Og vi har ikke tatt med faste abonnentkostnader.

Likeledes har vi regnet at dataraten i overføring i praksis er ti bit per byte -- overføringshastigheten er ikke entydig lik mengden data som overføres, noe går bort i kontroll, kanskje enda mer enn vi har regnet med. Denne tabellen viser ikke hvor lang tid det faktisk tar å flytte data, om du sender eller mottar mest, tid på døgnet eller hvor du ringer.