Hver femte krone gjennom internett

Hver femte krone gjennom internett

Av alle pengene nordmenn brukte i fjor, ble hver femte brukt på internett. Men netthandelen har gått ned siden i fjor.

I 2003 stod elektronisk salg for seks prosent av den totale omsetningen i Norge. I fjor stod den for hele 19 prosent, melder Statistisk Sentralbyrå, som har lagt fram tall om it-bruk i næringslivet.

Selv om salg gjennom internett og andre elektroniske kanaler altså har økt kraftig på få år, har den faktisk minsket siden året før. I 2006 var andelen 23 prosent. Det vil vise seg om fjorårets tall bare er et avvik, eller en indikator på at kurven begynner å flate ut, eller kanskje til og med synke. 63 prosent av alle nordmenn oppgir å ha kjøpt noe på internett, og reiser er det mest populære å skaffe seg via nettet.

LES OGSÅ: Norges ivrigste netthandlere

Bedriftene SSB har snakket med, ble også bedt om å oppgi hvorvidt it-prosjekter den senere tid har hatt stor innvirkning på driften. Hver tredje bedrift sa at it-prosjekter har gjort dem mer lønnsomme.

67 prosent av bedriftene hadde bredbånd. Det høres kanskje lite ut, men i 2001 var tallet så lite som 19 prosent.

LES OGSÅ: Lite mobilt bredbånd

Undersøkelsen tar også for seg bruken av operativsystem med åpen kildekode, som for eksempel Linux. Det viser seg at 20 prosent av de store bedriftene (minst 100 ansatte) bruker et operativsystem med åpen kildekode. Det er spesielt populært innen bank- og finansnæringen. Når det gjelder de mindre bedriftene, med 10 til 19 ansatte, er det bare fem prosent som bruker et åpen kildekode-system. Og de minst ivrige er bygg- og anleggsbransjen, hvor bare to prosent bruker slikt.