Hver fjerde bedrift vil lease it-utstyr

Hver fjerde bedrift vil lease it-utstyr

Ikke bare printere og kopimaskiner som leases lenger.

Som alternativ til å eie it-utstyret selv vil hver fjerde bedrift de neste to årene velge leasing som finansiering, mener leasingselskapet 3 Step It.

Kopi og print er fortsatt mest vanlig å lease, men markedet for pc-er og bærbare maskiner øker også. I tillegg melder 3 Step It om en økning i leasing av mobiler og nettbrett.

Dette skyldes blant annet sikkerhetsutfordringer tilknyttet trenden med «bring your own device», mener selskapet.

- Her hjemme har vi i år tegnet kontrakter for et langt høyere volum enn tilsvarende periode i fjor, og ikke minst er det gledelig å se at også større offentlige selskaper går over til leasing, sier Peer Velde, administrerende direktør i 3 Step It.

Han mener det skjer et lite paradigmeskifte nå, hvor bedrifter eier mindre og leier desto mer. Som eksempel trekker han frem utviklingen innenfor bruk av nettskytjenester og outsourcing av stadig flere tjenester som tidligere ble håndtert lokalt.

- Hvorfor kjøpe et omfattende og dyrt forretningssystem som binder deg til kostbare it-konsulenter, når du kan leie et lønns-, personal- eller CRM-system i nettskyen? De samme vurderinger vil bli gjort om alt annet bedriftene tradisjonelt eier, mener Velde.

Velde tror det meste vil bli leaset i fremtiden, alt fra kontormøbler, tepper og kaffemaskin til produksjonsmaskiner, nettbrett og mobiler og annet it-utstyr. Da kan bedriften rette all fokus og kapital på kjernevirksomhet, mener han.

En av fire vil leie

I en Norstat-undersøkelse gjennomført blant 500 bedriftsledere på vegne av 3 Step It, sier 26 prosent av bedriftslederne at de kommer til å lease it-utstyr de nærmeste to årene. Andelen som vil leie fremfor å eie er størst i privat sektor, hvor 28 prosent av lederne sier de vil lease, mot 20 prosent i offentlig sektor.

På topp over produktene kommer kopi og print på 62 prosent, foran server og lagring med 45 prosent, bærbare pc-er med 34 prosent og stasjonære pc-er på 24 prosent.

De største forskjellene på privat og offentlig sektor er innen leie av server og lagring og nettverk.

Mens 52 prosent av private ledere ønsker å leie server og lagring, er det bare 16 prosent av de offentlige lederne som sier det samme. Når det gjelder nettverksutstyr er tallene 19 prosent for de private bedriftene, mot bare tre prosent i det offentlige.

Undersøkelsen ble gjennomført med 100 ledere i offentlig sektor og 400 i private bedrifter.

Leier BYOD

Et område Velde tror vil vokse kraftig er leasing av mobile enheter. I den nevnte undersøkelsen sier bare åtte prosent av lederne at de vil lease slike enheter de nærmeste årene, men Velde tror dette tallet vil stige betydelig, spesielt med tanke på sikkerhetsrisikoen som følger i kjølvannet av trenden «bring your own device».

- Når ansatte laster ned dokumenter som kanskje inneholder bedriftssensitiv informasjon på sine private Ipad-er, så utgjør dette en reell sikkerhetsrisiko for bedriften, sier Velde.

Det store problemet han ser, er at bedriften ofte har dårlig kontroll med private nettbrett og smartmobiler, og ikke minst hva som skjer med enhetene etterpå.

- Kanskje blir den solgt på Finn.no, uten at innholdet er forsvarlig slettet. Gjennom å lease nettbrett oppnår bedriften langt bedre kontroll, avslutter Velde.