Hvor demokratisk kan vi bli?

Internett har dramatisk forenklet tilgangen til en lang rekke informasjonskilder. Men av og til blir det for enkelt.
Det er tid for skattelister igjen. I avisene, både på nett og papir, florerer det med ligningstall. I tillegg kan vi sjekke listene selv - på internett. "Sjekk skattelistene nå!", reklamerer VG på nett. Med utropstegn. Oktober er måneden vi får tilfredstilt kikkeren i oss.

Det finnes mange gode grunner for aviser og andre medier til å publisere informasjon om inntektene og formuene til maktmennesker. Det bidrar til et mer gjennomsiktig samfunn hvor det blir vanskeligere å komme unna med snusk. Korrupsjonsetterforsker Eva Joly er nok den første til å skrive under på det.

Den oppgaven har norske medier utført med glans (selv om intensjonen nok ofte har vært mersalg av aviser, mer enn en demokratisk visjon).

Men for ikke mange år siden var det tidkrevende å samle inn ligningsinformasjon. Listene (på papir) ble lagt ut på de forskjellige ligningskontorene og journalistene hadde et skikkelig arbeid foran seg når det skulle lages "ti på topp"-lister. Nå er det gjort i en fei på internett. Og ikke minst, alle kan gjøre det uten å forbrenne en kalori.

Dette viser hvor sterk kommunikasjonskanal internett har blitt og enda mer, at nettet skaper nye utfordringer for lovgiverne. For intensjonen med et åpent system hvor alles inntekt og formue kan ettersjekkes av alle, var neppe å tilfredstille nysgjerrigheten til det norske folk. For den alminnelige borger er det hva naboen tjente og hva arven ligger an til å bli, som ligger til bunn når skattelistene sømfares - og ikke mistanke om at noen ikke har betalt skatten sin eller på annen måte gjemmer unna midler. Det kan neppe kalles et demokratisk fremskritt.

Nå er det forsåvidt harmløst å sjekke inntekten til familie, kollegaer og venner (man har som regel en følelse av hvor landet ligger uansett).

Verre er det at skattelistene på nettet også enkelt kan misbrukes. Det har blant annet blitt hevdet at de ofte brukes som verktøy av kriminelle som ønsker å sondere mulige ofre. En 84 år gammel enke på Frogner, med et par millioner i formue, er nok et lovende prospekt.

Internett har i sin korte historie gjort livet enklere på mange områder. Ikke trenger vi lenger å gå i banken. Cd-er, bøker og en rekke andre produkter kan vi kjøpe på pc-en hjemmefra. Informasjon vi har nytte av i hverdagen har blitt tilgjengelig på en helt ny måte. Men av og til blir det for enkelt.

Henning Meese er journalist i Computerworld