Hvor er foto og video i Windows 7?

Hvor er foto og video i Windows 7?

Programvaren for foto og video er flyttet ut av Windows 7. Slik fungerer det.

Programvaren du trenger for å jobbe med foto og video, er fra og med Windows 7 skilt ut fra operativsystemet og flyttet helt og holdent over i en annen verden, Windows Live Essentials. Hvordan fungerer det?

Microsoft prøvde en stund å gjøre foto og video til en stadig mer integrert del av operativsystemet. Windows 7 har sikkert enda mer innebygd teknologi for dét formålet enn forgjengerne – under skallet. Men programvaren du trenger for å jobbe med foto og video, har Microsoft skilt ut.

Fokus på operativsystemet

En av begrunnelsene er at det vil sikre at operativsystem-utviklerne fokuserer på operativsystemet. Ser man det i lys av Microsofts historie, er det nok også en måte å sikre at ingen lenger kan beskylde selskapet for å prøve å ta monopol på både operativsystemet og de programmene som folk flest trenger.

Microsoft leverer deg gjerne gratis programvare, men den installeres ikke lenger automatisk sammen med operativsystemet, og den kommer fra en annen avdeling, «Live-avdelingen».

Uansett grunn har Microsoft – gradvis og gjennom flere år – bygd opp en stadig større «Live-sfære». Dette er en separat verden hvor man finner alt som vanlige forbrukere trenger for epost, bildebehandling, videoredigering, fildeling – her i betydningen å dele sine egne bilder og videoer med familie og venner – og så videre.

Bruker du en pc tilkoblet nettverket og epostsystemet i en bedrift, er du per definisjon ikke i målgruppen for Live-programmene, selv om noe av Live-programvaren trolig har funnet veien inn i noen småbedrifter og sikkert også på en del hjemmekontorer.

Fordeler og ulemper

Microsofts beslutning om å fjerne mange viktige elementer fra Windows 7 er kontroversiell og byr på både fordeler og ulemper.

It-sjefer i mange bedrifter er sikkert glad for at øyeblikksmeldinger, bildebehandling, videoredigering, bloggeverktøy og verktøylinjer som gjør endringer i nettleseren, ikke med i en vanlig Windows 7-installasjon i bedriften. Da er det lettere å kontrollere at brukerne bare benytter de verktøyene som it-avdelingen har bestemt.

På den andre siden har Microsoft ikke bare fjernet e-post, men også et par sentrale funksjoner som man nå finner igjen som tillegg til epostløsningen i Windows Live: kontaktdatabase (Windows Contacts) og integrert kalender (Windows Calendar). Dette er en type verktøy som følger med når man kjøper Mac OS X eller installerer diverse Linux-versjoner, men som altså ikke lenger er med i Windows. Pc-brukere har gitt uttrykk for at det er uvant å forholde seg til en ny operativsystem-versjon der disse selvfølgelighetene mangler.

Microsofts nye løsning byr likevel på fordeler. For det første får man større valgfrihet enn før. De som vil ha et så slankt og lett operativsystem som mulig, får det som de vil. De som vil ha mer, kan laste ned Windows Live-applikasjoner i vilden lyst.

Løsningen byr også på fordeler når det gjelder oppdateringer. Utviklerne som jobber med Windows Live-applikasjonene kan nå sende ut oppdateringer mye hyppigere enn før uten å plage brukerne i bedrifter og offentlig forvaltning med oppdateringer i tide og utide. Tidligere har Microsofts hensyn til disse nøkkelkundene ført til utsettelser og forsinkelser i påkrevde oppdateringer av «underholdningsapplikasjoner». Nå bør alle bli fornøyd.

Vi har sett nærmere på henholdsvis Windows Live Fotogalleri for bildebehandling og Windows Live Movie Maker for videoredigering.