Hvordan unngå kortsvindel

Hvordan unngå kortsvindel

Sommermånedene juni og juli er høysesong for kortbruk - og misbruk. Men sjansen for kortsvindel kan minskes.
Nordmenn øker bruken av både Visa og MasterCard kraftig i løpet av de to sommermånedene, både her i Norge og i utlandet. Ved å bruke kortvett kan nordmenn unngå overraskelser når saldoen sjekkes etter ferien. Teller AS, selskapet bak Visa og MasterCard i Norge, gir tips om hvordan svindel kan unngås.

Å bruke kort er det sikreste betalingsmiddelet i ferien både i Norge og i utlandet, men kortbrukerne kan gjøre mye for å unngå økonomiske ubehageligheter under og etter reisen.

- For det første bør man sjekke hvor mye penger man har på kontoen før man drar utenlands. Det er bare norske banker som kan gi deg saldo. Derfor ser man ikke hvor mye av feriebudsjettet som er igjen i utenlandske minibanker, sier Jacob Noodt i Teller.

I tillegg er det lurt å ha med seg et kredittkort, enten fra Visa eller MasterCard. Det er en trygghet å ha i tilfelle man mister sitt Visa-bankkort, eller slipper opp for penger.

- Husk også å sjekke utløpsdato på kortene, slik at du kan bruke det under hele reisen, sier han. Det er også viktig å spare på kvitteringer fra uttak av penger og handel i butikker, så man kan sjekke dem mot kontoutskriften når man kommer hjem.

Ikke kort i bare

Mange synes det er praktisk å legge igjen kortet sitt i baren og betale regningen når man går. Men dette kan bli en dyr affære hvis man er uheldig, siden det er grovt uaktsomt å legge igjen kortet hos bartenderen. Dermed risikerer man å måtte betale store deler av regningen, selv om kortet har blitt misbrukt.

- Vi ber alle om å være forsiktige med kortene sine, og behandle det på samme måte som kontanter. Man ville ikke lagt igjen lommeboken full av penger i baren, og det bør man heller ikke gjøre med kort, sier Noodt.

Til slutt vil han råde alle som mister kortet sitt i ferien om å ringe banken med en gang de oppdager det, slik at kortet sperres så raskt som mulig.

Flere kortvett-regler og tips til reisen finner du på www.visa.no.