IBM dropper Windows

IBM planlegger å droppe Windows-basert programvare for nettverkslagring (NAS). I stedet skal selskapet prioritere den tunge delen av markedet, blant annet med en filserver som kjører Linux.

Det er kilder som har snakket med Computerworld US, som kommer med disse opplysningene. Produktene som angivelig ikke skal lages lenger, er TotalStorage NAS 100 og NAS 200, beregnet på avdelinger, arbeidsgrupper og enkle bedriftsapplikasjoner. Boksene gir en lagringskapasitet på henholdsvis 480 gigabyte og 7 terabyte.

Ifølge kildene vil IBM fortsette å selge sitt NAS Gateway 300-system, som kopler sammen servere og pc-er på ip-nettverk med lagringsområdenettverk (SAN - storage-area networks) basert på Fibre Channel-teknologi. I tillegg skal selskapet tilby Linux-basert NAS-utstyr senere i år.

Lite penger

IBM avviser opplysningene som spekulasjoner, og heller ikke Microsoft ønsker å kommentere opplysningene. Analytikere fra Gartner og IDC, som Computerworld US har vært i kontakt med, enes om at beslutningen, hvis den stemmer, ikke innebærer noe stort nederlag for verken Microsoft eller IBM.

Den rimeligere delen av NAS-markeet er uansett lite inntektsbringenede for IBM, selv om volumet er høyt, hevder John McArthur i IDC. Ifølge Pushan Rinnen i Gartner utgjorde salge av NAS 100 totalt 3,4 millioner dollar i 2002, som svarer til bare 3 prosent av markedet for slike produkter.

Nummer seks

NAS 200 og NAS Gateway 300 solgte bedre. NAS-til-SAN-gatewayen var nummer tre i sitt markedssegment bak produkter fra EMC og HP, mens IBM er nummer seks i NAS-markedet sett under ett, men en omsetning på om lag 40 millioner dollar og tre prosent markedsandel.

Fram til nå har alle de ledende lagringsleverandørene holdt seg inne med Microsoft og sluppet Windows-baserte NAS-produkter. McArther i IDC tror det er sannsynlig at IBM vil konsentrere seg om den tunge delen av markedet, og utelukker ikke Linux:

-- Det er rimelig å anta at IBM vil fortsette å investere i teknologi som gir dem muligheter i mellomsjiktet og toppsjiktet. Og da er heller ikke Linux den eneste muligheten.