IBM har sugerør i forsvarskassa

IBM har sugerør i forsvarskassa

Forsvaret delte opp Program Golf for å kutte kostnader, øke konkurransen og få bedre kontroll. Resultatet ble det motsatte.

IBM lever i fred med sine leveranser til et av Norges største it-prosjekt, Program Golf i Forsvaret. Ingen tør å kritisere prosjektet, og ingen andre leverandører interesserer seg, fordi de vet at det ikke er noe å hente.
 IBM er konge i Program Golf, som stadig vokser i omfang. Prislappen øker, og omfanget av tjenester og applikasjoner som skal løses av programmet, blir stadig flere.

-- Vi har ikke noen kommentar til det som skjedde da, og vi har ikke noen kommentar til sluttsummen. Vi bruker ikke tid på Forsvaret eller delprosjekter. Vi prioriterer andre områder, sier markedssjef i Accenture Norge, Eirik Andersen.

Accenture var sammen med IFS med på å legge inn anbud på Program Golf. De fikk ikke kontrakten, og la inn klage på saken. Dette medførte midlertidig stans i prosjektet, men Accenture endte med å trekke klagen. Departementet avviste blankt all kritikk.

-- Vi har holdt oss unna. Det skyldes rene prioriteringer internt ved at vi har så mye å gjøre med andre kunder, sier Andersen når vi spør om de vil by på andre kontrakter i kjølvannet av Golf.

Andre kilder forteller hvordan Forsvaret blir vurdert å ha elefanthukommelse og at alle frykter å falle i unåde hvis de kritiserer Forsvaret offentlig. Forsvaret skal fortsatt kjøpe it-tjenester fra det private næringsliv. Ingen ønsker å bli svartelistet.

IBM sikrer

Bransjen forteller om gode tider for IBM som ikke er utsatt for konkurranse på leveringer til Forsvaret. Samtidig sikrer IBM seg på andre måter.

Nå venter Golf på penger fra Stortinget og godkjennelse av neste fase, LP2. I forkant av fase 2 skal grunnen redes ved at det opprettes et drifts- og videreutviklings senter (DVU II). Senteret er ment å håndtere Forsvarets gamle applikasjoner, og utfase disse i takt med at LP2 innføres.

Etter det Computerworld kjenner til, er det snakk om en jobb i størrelsesorden 200 millioner kroner. IBM anser jobben som sin, men det gir dem også full kontroll med all it-utvikling i Forsvaret.

-- Det er vanskelig å skjønne hvorfor Forsvaret vil og tør gi fra seg så mye makt til IBM, sier en kilde.

-- DVU-II ser vi på som en del av Golf-anbudet som vi allerede har vunnet, sier partner og prosjektleder Geir Haugen fra Team IBM.

Bruker dansker

IBM har med SAP som plattform allerede levert et tilsvarende prosjekt til det danske forsvaret, kalt DeMars. Der kjøpte de også lisensen til å bruke koden i andre forsvarsprosjekter for 10 millioner kroner. 

-- Jada, prinsipielt er det fult mulig å gjenbruke koden i Program Golf, men om det har blitt gjort vet jeg ikke, sier kommunikasjonssjef Anders Lund Rendtoff i IBM Danmark.

På Langkaia i Oslo sitter flere hundre og jobber med program Golf – og Computerworld har truffet på flere dansker der.

-- Vi snakker om en kompetanseoverføring. Vi har brukt dansker som har jobbet i DeMars. Koden blir ikke brukt direkte. Det er mer snakk om å ta med de beste erfaringene fra Danmark, sier Haugen fra Team IBM.

Ingen utregning

Team IBM vil ikke fortelle hvor mye de regner med å spare på å bruke erfaringer fra DeMars. I ledelsen for Program Golf har de heller ikke regnet på hva gjenbruk fra Danmark kan medføre av besparelser for det norske prosjektet.

-- Det har ikke blitt gjort noen utregninger på det. Men det har hatt betydning, sier Haugen i IBM.