IBM lanserer sin aller kraftigste datamaskin

IBM lanserer sin aller kraftigste datamaskin

Med raskere klokkefrekvens setter IBMs største tjenestemaskin IBM P690 med 32 prosessorer ny rekord på transaksjonstesten TPC-C. Kraftige Unix-maskiner har fortsatt stor tiltro.
TPC (Transaction Processing Council) er et uavhengig organ for måling av ytelse på datamaskiner. En rekke tester har blitt lansert over årene. C-testen gjelder fortsatt, men er ikke lenger så populær.

Det skyldes testkostnadene, at resultatet påvirkes av optimalisering og at totalkostnaden påvirkes av datamaskinene som mater testmaskinen med transaksjoner. Men i mangel av noe bedre er fortsatt TPCs tester toneangivende.

Ytelse

IBM oppnådde 1.025.486 transaksjoner per minutt til en kostnad av 5,43 dollar per transaksjon per minutt. Dette er marginalt bedre enn Hewlett-Packards Superdomes resultat fra november.

Den vesentligste forskjellen er at IBM makter millionresultatet med 32 Power4+ prosessorer mot Hewlett-Packards 64 Intel Itanium2. IBMs fordel er høyere klokkefrekvens, 1,9 GHz mot Intels 1,5 GHz. Dermed er IBM blitt ledende på raske prosessorer for tjenestemaskiner, nesten dobbelt så rask som de fleste konkurrentene.

Begge disse maskinene er interessante i Norge i forbindelse med Telenors store restrukturering av egen it-virksomhet hvor over hundre datasentraler skal reduseres til under ti. For det har vist seg at alt for mange tjenestemaskiner med Unix har vært dedikert til bare en applikasjon.

Unix viktig

-- Servere med Unix utgjør fortsatt 42 prosent av totalomsetningen på verdensbasis. IBM har tatt markedsandeler de seneste årene. Selv om Unix falt med fem prosent vokste IBM med 12 prosent i 2003, fremhever Morten Poulsen, nordisk salgsdirektør for IBM Pseries.

IBM hevder at grunnen til fremgangen er bedre teknologi, en klart definert utvikling og evne til å levere i henhold til utviklingsplanen.

-- Vi har oppnådd 8five nines8 i stabilitet. Det tilsvarer en 8Meantime between Failure8 på 76 år. Resultatet er basert på data fra over 4.000 maskiner, hevder Michael Ødegaard Larsen, nordisk produktsjef for IBM Pseries.

-- Vi fortsetter med å forbedre teknologien. Vi er ikke så spennende, men vi er pålitelige, hevder Niels Leikvang, nordisk markedssjef for Pseries.

Den nye Power4+ er en teknisk oppgradering av Power4. Produksjonsteknologien for Power4+ er 130 nanometer mot 180 nanometer for Power4. Det gir grunnlaget for høyere klokkefrekvens. Nytt er derfor raskere datakanal til minnet på 633 MHz og mulighet til å levere et minne på 1 TB.

Power5

Senere i år kommer Power5 som er en videreutvikling hvor virtualisering vil være et stikkord. Det er evnen til å utnytte prosessoren bedre som er utfordringen for Power5, ved hjelp av eksempelvis flertrådsteknologi.

-- Power5 er ferdig og kjører. Utviklingsprosjektene ligger to generasjoner foran, det vil si vi jobber med Power7, forklarer Michael Ødegaard Larsen.

Når denne kommer er usikkert, men Power5+ kommer i 2005 og Power6 skal komme i 2006.

Prosessorarkitekturen Power har slått an. Denne kommer i to utgaver; Powerpc som benyttes av Apple, IBM og Nintendo, og Power4 som benyttes av IBM. Også Sony skal bruke Power i fremtidige spillmaskiner.

-- Vi har skipet over 18 millioner Power, understreker Michael Ødegaard.

Den nyeste konstruksjonen er bladmaskinen JS20 som leveres fra 17. mars. Denne har en startpris på 20.000 kroner med to Powerpc på 1,6 GHz.

Moskva Universitet har kjøpt et 42U høyt kabinett med JS20. Hver hylle på 7U tar 14 JS20. Med to prosessorer per bladmaskin blir det 168 prosessorer med en teoretisk kapasitet på 1 TFLOP, det vil si 1.000 milliarder desimaltallsberegninger per sekund.

Tre i Bergen

-- Det er to trender på HPC, enten mange Linux-bokser i et 8Cluster8 eller store SMP-maskiner. Vi kan levere begge, understreker Morten Poulsen.

HPC (High performance Computing) eller tungregning gjennomgår en rivende utvikling. I Norge vil det bli gjort oppgraderinger i år. Til nå har SMP (Symetric Multiprocessing) vært dominerende.

IBM har levert tre P690 til Universitetet i Bergen. Det norske meteorologiske institutt har satset på en Linux-klynge fra IBM som er under godkjenning.

JS20 og de mindre modellene i Pseries som P615 og P630, vil typisk bruke Linux som maskinmiljø.

-- Vi ser 8Software-hus8 som vil utvikle på Linux. Vi støtter derfor alle Linux-varianter, hevder Niels Leikvang.

-- En gammel maskin gjenbrukes med Linux. Vi ser derfor en levetid på maskinen på inntil ti år, fremhever Michael Ødegaard Larsen.

I forbindelse med den nye Power4+ har en rekke modellkonfigurasjoner av P600-serien fått redusert sine priser fra 5 ) 20 prosent.

-- Vi spiller både i 8High End8 og 8Low End8 med hensyn til pris sammenlignet med Intel, påpeker Morten Poulsen.