IBM saksøker SCO

IBM saksøker SCO

Hvis SCO ikke aksepterer GNU gpl, bør de heller ikke distribuere Linux-programvare.
Advokatene til IBM har startet en ny rettssak mot programvareselskapet SCO. SCO og IBM har flere rettssaker gående om bruken av Linux-kode.

IBM har bedt om en midlertidig dom der SCO pålegges å stoppe med spredning av Linux-programvare. I brevet skriver advokatene at SCO bruker 16 pakker med i alt 783.000 kodelinjer som IBM har utviklet.

Det er lovlig å bruke Linux-kodelinjer andre har laget, dette ifølge avtalene styrer åpen kildekode-miljøet.

Problemet er at SCO ikke aksepterer GNU General Public License (gpl), lisensavtalen som tillater bruk av kode skrevet av andre.

SCO-gruppen har anklaget Linux-miljøet for å ha kopiert Unix-kodelinjer, som SCO hevdet å ha ha rettighetene til. Hvis SCO får gjennomslag for sine ønsker kan det bety at alle Linux-brukere må betale lisenspenger til SCO.

IBM er et av de selskapene som har distribuert mest Linux-progamvare, og har viklet seg inn i en tett kamp med SCO-gruppen.

IBM synes det er juridisk uholdbart for SCO å bruke GNU gpl på den ene side for å rappe kodelinjer som er utviklet av andre, mens selskapet på den andre side forkaster GNU gpl-prinsippene og vil ha betaling for kodelinjene de har lisensert.

-- SCO har, uten å ha fått tillatelse, kopiert 16 pakker med kildekoder som IBM har skrevet for Linux og har distribuert disse koder. SCO har bokstavelig kopiert 783000 linjer med koder fra IBMs opphavsrettsbeskyttede materiale, skriver IBMs advokatene.

- Selv om IBM bidrag til Linux er belagt med opphavsrett, kan de kopieres og distribueres av andre under GNU General Public License (gpl)-avtalen. Men SCO har fornektet, fraskrevet seg og brutt gpl-avtalen. Dermed gir ikke gpl-avtalen SCO rettigheter til å kopiere og distribuere IBMs koder med opphavsrett, skrives det i brevet.

IBM krever nå at dommeren pålegger SCO å stoppe all bruk av IBMs kodelinjer i progamvarene de selger.