IBM selger pc-en

IBM selger pc-en

IBM vurderer å selge ut pc-produksjonen. Flere interesserte skal ha meldt seg.
IBM skal være i samtaler med Lonovo, den største pc-produsenten i Kina. Men ifølge The New York Times er det flere som kan tenke seg å punge ut for IBMs pc-produksjon. Prislappen vil være mellom en og to milliarder dollar.

The New York Times kaller et slikt salg et vendepunkt i it-historien. IBM var den første store pc-leverandøren og har lenge vært en av pc-ens fremste representanter i to tiår. Salget er et tegn på at pc-en som brukervare er blitt så standardisert og vanlig at de store selskapene har vanskelg for å tjene penger på den. Av en pc er prosessorene og programvare de viktigste elementene, i resten av boksen er det fint lite profittmarginer å hente  på.

IBM startet standardiseringsprosessen selv ved å knytte seg til Microsoft og Intel som viktige samarbeidspartnere i pc-utvikingen. Pc-salg er langt mer innbringende for de to andre gigantene enn for IBM. På programvaremarkedet og i prosessormarkedet er det mye vanskeligere å etablere seg som konkurrent av de store.

Raser i pris

Dermed har prisen på pc-er rast de siste årene. IBMs store konkurent fra startårene, Apple, har en bitteliten markedsandel, men har til gjengjeld greid å opprettholde et prisnivå IBM og de andre pc-produsentene bare kan drømme om.

Nyheten kommer ikke som en overraskelse. IBM har fått allerede flere ganger blitt rådet til å kutte ut pc-produksjon. Senest i november spådde analyseselskapet Gartner at ikke alle pc-produsenter vil overleve de kommende tre-fire årene. Selskapet nevnte i rapporten som en mulighet at IBM skulle selge ut pc-divisjonen sin.

IBM kan konsentrere seg på andre aktiviteter, som programvare og tjenestedivisjonen, IBM Global Service. Pc-salg står fremdeles for 12 prosent av IBMs omsetning.

Pioner

IBM har historisk sett æren for å gjøre pc-en stor. International Business Machines skjønte i starten av 80-tallet at markedet endret seg, og startet sin produksjon av pc-er til profesjonell bruk i 1981. IBM inngikk så et samarbeid med da ukjente Microsoft, som leverte operativsystemet MS DOS.

Den første IBM-pc-en hadde en 8088-prosessor, med 64 Kb minne og 4,77 MHz-klokkefrekvens.