IBM sørger for Xbox til jul

IBM sørger for Xbox til jul

IBM melder at deres nokså kjappe prosessor for Microsofts nye spillkonsoll blir ferdig i tide.

Den nye spillkonsollen skal presenteres i California under Fall Processor Forum 22. november. Spesifikasjonene i prosessoren fra IBM ble kjent i går, men selve navnet på prosessoren får du ikke vite ennå.

Den spesialbygde brikken har tre prosessorkjerner som hver har en    klokkefrekvens på 3,2 Ghz. Kjernene er basert på en 64-bits PowerPC-design og knyttes sammen i en 1 MB L2-cache.

I alt har brikken 165 millioner transistorer. Den opptar 168 kvadratmillimeter plass og ble bygget med en 90 nanometers fabrikasjonsprosess kalt "Silicon on Insulator" (SOI), som skal bidra til redusert varme og økt yteevne.

Bussen, som er spesialtilpasset heftige spillkrav, er en 5,4 Gb/s "per-pin" Front Side Bus med en "aggregert" båndbredde på 21,6 gigabyte per sekund.

IBMs hat-trick

Det er IBMs teknologigruppe som har utviklet mikroprosessoren brukt i Xbox 360, og IBMs Power-arkitektur er dermed å finne i alle de tre største spillplattformene, Sonys Playstation 3, Microsofts Xbox 360 og Nintendo Revolution.

Brikken er klar under to år etter at avtalen om å levere proessoren til nye Xbox ble inngått. Det er en stor seier for IBM som tidligere i år mistet Apple som kunde, etter at de gikk til Intel.

To fabrikker

Både IBM og Chartered Semiconductors skal produsere prosessorene. Ifølge Jeff Brown, IBMs sjefsingeniør for prosjektet, var det en stor fordel når det gjaldt å nå fristen.

- Med to fabrikker fikk vi produktene raskere ferdig enn med én. Vi kunne sammenlikne resultatene i hver fabrikk svært nøyaktig, og det bedret effektiviteten i begge fabrikkene, sier Brown til theregister.com .

Men navnet er altså ikke klart. Microsoft har anslått at den nye Xbox-en får en pris på 299 dollar, eller drøyt 3.000 kroner.