IBM: - Vil aldri se en standard som OOXML igjen

IBM: - Vil aldri se en standard som OOXML igjen

IBM-topp avfeier beskyldningene fra Microsoft, og tror verden vil vende tommelen ned for Open XML.

I går beskyldte Microsofts leder for xml-arkitektur, Jean Paoli, IBM for å undergrave Open XML-standarden gjennom en gedigen, villedende markedsføringskampanje. Målet: Å kapre kunder i offentlig sektor.

LES SAKEN HER: -Open XML er en suksess

IBMs standardiseringsleder Bob Sutor lar seg ikke hisse opp over beskyldningene.

- Jean Paoli får løpe rundt og si det han vil si. Microsoft spiller et spill og de trenger en fiende, sier Sutor på telefon fra USA.

IBM-sjefen er mest opptatt av å få frem de tekniske manglene i Open XML. Spesifikasjonen på over 6000 sider inneholder en rekke referanser til funksjoner som ingen andre enn Microsoft vet hvordan man skal implementere. På områder som grafikk og matematiske formler inneholder spesifikasjonen også deler som tidligere har blitt avvist av ISO, og hvor det finnes glimrende standarder fra før, mener Sutor.

- Microsoft prøver å overbevise verden om at vi bør bruke denne enorme spesifikasjonen som beskriver deres produkt, men kjernen av problemet er at den kun kan bli fullstendig og feilfritt implementert av Microsoft. Dermed er det ikke en åpen standard, sier Sutor.

- Jean Paoli påpeker at mange utviklere og leverandører har implementert støtte for Open XML allerede?

- Du blir bare fortalt halve historien. Ingen har implementert hele standarden, og det er noe helt annet enn å implementere deler av den. Bruker du Office 2007 og sender meg et OOXML-dokument og jeg benytter et verktøy som ikke har implementert hele standarden, er implementasjonen verdiløs. Hva gjør bedrifter eller vanlige brukere når noe av informasjonen bli borte på veien? spør Sutor.

Og svarer selv på spørsmålet.

- Du kjøper Microsoft Office 2007. Utbredt aksept av OOXML vil i praksis låse brukerne til Microsoft Office, og det er akkurat det de er ute etter, mener han.

Støtter ODF
IBM har valgt å støtte ODF fordi det er en åpen standard som alle kan implementere, den ble ISO-godkjent for et år siden og den favoriserer ikke enkelte leverandører. Sutor ønsker Microsoft med på laget for å videreutvikle ODF dersom de mener den ikke ivaretar alle behovene i konkurrentens kontorpakke.

- Microsoft må gjerne fortsette å produsere flott programvare, men de må slutte å låse brukerne inne. Vi trenger ikke flere standarder, men vi trenger flere applikasjoner som hvem som helst står fritt til å utvikle. Det promoterer innovasjon og konkurranse, som igjen gir lavere kostnader og bedre produkter for kundene, mener Sutor.

IBM-toppen setter sin lit til at Open XML stoppes av ISO, men tror prosessen kan ta lang tid. Det mest sannsynlige utfallet er at Microsoft må rette opp en rekke mangler før de får et godkjentstempel.

- Så blir eventuelt spørsmålet om Microsoft kan eller vil utbedre alt. Det har skjedd før at selskaper har gitt opp hele ISO-prosessen fordi den blir for krevende, tipser IBM-sjefen.

Sutor tror likevel ikke Open XML er ”død” dersom den ikke blir en ISO-standard.

- OOXML er Microsofts produktformat. Fremtiden er det de bestemmer er fremtiden, og de vil helt sikkert fortsette å bruke den.

LES OGSÅ: Disse feller Norges dom over Microsoft

Uansett utfallet i ISO, tror Sutor at standardiseringsprosessene blir endret som følge av Microsofts aggressive fremferd i denne saken. Prosessen i ECMA, hvor Microsoft selv dikterte betingelsene, blir neppe godtatt i fremtiden.

- En så stor standard har aldri gått gjennom en standardiseringsorganisasjon på så kort tid. Microsoft bestemte på forhånd at standarden måtte være kompatibel med tidligere Office-versjoner og konsentrerte seg om bli ferdig så fort som mulig. De må slutte å skylde på alle andre hvis de ikke får gjennomslag for OOXML, deres oppførsel har vært uakseptabel i standardiseringsprosessen. Jeg tror aldri vi får se en standard som dette igjen, men da er det viktig at verden står opp og sier nei til OOXML, avslutter Sutor.

Office Open XML

Office Open XML (ofte kalt OOXML eller Open XML) er et xml-basert filformat for elektroniske dokumenter, utviklet av Microsoft for kontorpakken Office 2007. Den private medlemsorganisasjonen ECMA godkjente Open XML som dokumentstandard i desember 2006, og den er for tiden til vurdering hos ISO.

Samtidig er en rekke nasjonale myndigheter, blant annet Norge, i ferd med å bestemme seg for hvilke it-standarder som skal gjøres obligatoriske i offentlig sektor. Dersom Open XML skal bli en del av de nasjonale standardkatalogene må den trolig få et ISO-stempel. Motstanderne av Open XML foretrekker gjerne standarden Open Document Format (ODF), som allerede er godkjent av ISO.