IBM vil tyne mer ut av de små

IBM vil tyne mer ut av de små

IBM anslår at det norske smb-markedet er verdt rundt 25 milliarder kroner årlig. Partnere og ny organisasjon skal sikre giganten markedsandeler.
Rundt en tredel av IBMs omsetning i Norge kommer i dag fra det selskapet definerer som smb-kunder. Det vil si alle kunder som ikke er blant 30 utvalgte store konserner eller tilknyttet offentlig sektor.

Denne andelen ønsker IBM å heve. I så måte er ikke selskapet annerledes enn de fleste andre større it-aktører. De gamle storkundene bruker mindre penger på it enn tidligere. Fortsatt vekst er derfor avhengig av nye markeder.

-- Vi antar at smb-markedet i Norge er verdt rundt 25 milliarder kroner årlig. I dag har vi 14.000 mer eller mindre aktive kunder i dette segmentet. Det finnes rundt 25.000, sier salgsdirektør for smb-markedet Asbjørn Søgstad i IBM.

Han slår fast at smb er av de områdene som vokser raskest i IBM Norge.

-- Vi tror på tosifret vekst i år, altså minimum 10 prosent, sier han.

Kabalen er lagt

IBMs smb-initaitv er en beslutning tatt på internasjonalt plan. I fjor introduserte selskapet IBM Express - en samling produkter og tjenester spesielt tilpasset og priset for små og mellomstore bedrifter. IBM tilbyr nå 60 ulike løsninger i spekteret programvare, mansinvare, tjenester og finansiering under Express-paraplyen.

Søgstad mener utvalget både er bra og godt tilpasset behovene for smb-kunder i Norge. Han understreker likevel at norske forhold er forskjellige fra betydelig større markeder som USA og de store landene i Europa..

Derfor har IBM på utformet en ny salgsmodell tilpasset markedsforholdene i Norden. Hensikten har vært å få på plass en organisasjon med klart definerte roller og ansvarsområder overfor kundene.

Den nye smb-divisjonen, som teller rundt 60 personer, er nå på plass.

-- Vi har samlet markeds- og salgtroppene. Alle funksjoner er nå èn enhet. Vi har brukt rundt et år på å bygge opp smb-organisasjonen, som nå er et lite IBM i seg selv. Målet har vært å heve omsetningen per hode, sier Søgstad.

Partnere

IBM har ingen illusjoner om å kunne nå ut til landets småbedrifter uten hjelp. Med på laget er en rekke programvareselskaper, blant annet SAP, IFS, Oracle, Superoffice og Siebel. I tillegg satser IBM på et utbredt partnernett som skal bistå kundene med salg og support ute i felten.

Kun de største smb-kundene vil IBM ta seg av selv med egne kundeansvarlige. Blant dem som skal hjelpe IBM med kundetilfredsheten er Ementor, Bravida, Move, NDS, Computerland, Informatikknett og E-group.

-- Nesten 100 prosent av vår produktportefølje vil bli levert gjennom vårt partnerapperat. Vi tror dette er den vinnende formelen for utbredelse i det norske smb-markedet.