IBM falt 12 prosent tross drahjelp fra ny stormaskin

POPULÆRT: Selv i denne sky-tidsalderen ser IBM et kraftig hopp i omsetningen på sine stormaskiner, her representert ved den nye z13-maskinen. (Foto: IBM)

Falt 12 prosent tross drahjelp fra stormaskin

Det tolvte kvartalet på rad med nedgang i omsetningen for den gamle storheten.

IBM rapporterte sine kvartalsresultater i går, og det var her omsetningssvikten ble offentliggjort. Omsetningen for kvartalet som endte 31. mars, var på 19,6 milliarder dollar, noe som altså er ned 12 prosent. Samtidig gikk fortjenesten ned til 2,4 milliarder dollar, noe som er en nedgang på fem prosent.

En del av forklaringen er den sterke dollarkursen det siste halve året, noe som påvirker IBM som har to tredjedeler av salget sitt på utsiden av USA. Uten denne kurspåvirkningen og justert for forretningsenheter som nylig er solgt, ville omsetningen vært lik fjorårets, forklarte selskapets finanssjef Martin Schroeter på presentasjonen av resultatene.

Stormaskiner selger

Til tross for at alle trender viser at kundene bruker mer penger på skybaserte tjenester og mindre penger på kostbare it-systemer, har IBM likevel opplevd et kraftig oppsving i salget av stormaskiner. Den nye stormaskinen z13 som kom på markedet for kort tid siden har solgt godt, og denne forretningsenheten har sett omsetningen mer enn dobles fra året før.

IBMs divisjon for Power-servere har også sett en viss vekst, om enn ikke doblingen til stormaskinene, fortalte Schroeter. Han la til at selskapet vil bli ferdig med å rulle ut den nye Power 8-prosessoren i alle serverne i løpet av inneværende kvartal.

Investerer mer

Selv om disse enkelttallene var oppløftende for IBM, gikk likevel den samlete omsetningen for IBMs maskinvaredivisjon ned 23 prosent sammenlignet med året før. Den landet på 1,7 milliarder dollar for kvartalet.

I tillegg må selskapet tåle å se store fall i flere andre divisjoner; i IBMs globale servicedivisjon gikk salget to prosent tilbake til 12,2 milliarder dollar, og også programvaredivisjonen fikk to prosents tilbakegang til 5,2 milliarder dollar.

For å vinne tilbake tapt omsetning satser selskapet mye på nye forretningsområder. Omsetningen fra sky, analyse og mobiler økte for eksempel med 20 prosent fra året før. I tillegg skal IBM investere tre milliarder dollar på å opprette en ny divisjon for tingenes internett. I tillegg satser selskapet på å tilby nye analysetjenester basert på sin Watson-teknologi, i tillegg til mobile tjenester utviklet i samarbeid med Apple.

IBM