IBMs omsetning daler

IBMs omsetning daler

Har redusert omsetning og resultat i første kvartal. Færre ordre er hovedårsaken.

IBMs omsetning falt 5 prosent i løpet av først kvartal sammenlignet med samme periode i fjor, til 23,4 milliarder dollar.

Resultatet minket med 1 prosent til 3 milliarder dollar.

Ordre

Ifølge IBM er årsaken til nedgangen at en rekke strategisk viktige avtaler ikke ble rodd i havn før kvartalet var omme.

- Til tross for en stabil start og god etterspørsel så avsluttet vi ikke en rekke programvare-og stordatakontrakter som dermed blir flyttet over til det nestekvartal, sier IBM-sjef Ginny Rometty til Computerworlds nyhetstjeneste.

Til tross for at IBMs omsetning falt innen de fleste sektorer, sier IBM at manglende storbestillinger er den viktigste årsaken til nedgangen. Ifølge økonomisjef Mark Loughridge hadde IBM oppimot 400 millioner dollar i nesten-klare avtaler som likevel ikke ble ferdig-signerte før 31.mars.

- Det at avtalene har blitt flyttet frem, gjør at vi får en sterk start på det nåværende kvartalet, sier han.

Sky til himmels

IBMs maskinvare hadde den største nedgangen. Omsetningen fra selskapets system- og teknologidivisjon falt med 17 prosent til 3,1 milliarder dollar. Programvaresalget holdt seg på en stabil omsetning på 5,6 milliarder dollar. Tjenester gikk noe ned – teknologitjenester falt med 4 prosent til 9,6 milliarder dollar i omsetning, og konsulenttjenester gikk ned med 3 prosent til 4,5 milliarder dollar.

Omsetningen fra det amerikanske markedet sank med 4 prosent til 10 milliarder dollar. Også i Europa, Midtøsten og Afrika falt omsetning med 4 prosent til 7,3 milliarder dollar. Flere divisjoner hadde imidlertid en sterk økning. Bedriftsanalyser økte med 7 prosent i omsetning, samtidig som skytjenester økte med hele 70 prosent.