IBMs Rangnes

IBMs Rangnes

Leder i Computerworld 40, 26. november 2004.
Det strammer seg til på det nordiske outsourcingsmarket. IBM har kjøpt seg opp i Danmark med både Maersk Data og DMdata, begge var blant de fem største it-selskapene i landet. IBM står knallsterkt i Danmark med blikket vendt nordover.

I Norge solgte imidlertid IBM sin offentlige outsourcingsbit til EDB. Hvorfor denne store forskjellen i strategi? IBM tenker nok svært langsiktig.

Med avtalen oppnådde de en maskinvareallianse med EDB og Telenor, sistnevnte en viktig HP-kunde. Altså demmer de opp for sin argeste konkurrent. Men hvorfor ikke kjøpe EDB nå?

Forklaringen kan ligge i at den tidligere IBM-sjefen gjør en meget god jobb i EDB - men også for IBM. Rangnes er på hugget om dagen. Han viser forrretningsteft og strategiske ferdigheter gjennom den siste tids oppkjøp og allianser. Rangnes er i ferd med å bygge et solid nordisk it-selskap. Han pynter EDB-bruden med den sminken som kan kjøpes.

Kjøpet av Capgeminis it-drift i Sverige, styrker selskapets bein også her. Overtakelsen vil øke EDBs omsetning med mellom 300 og 400 millioner kroner.

I ousourcingsbransjen er størrelse viktig. Vekst innenfor samme bransje som man allerede har kunder i, gjør at man kan trekke ut synergier. Og det er lite som tyder på at Rangnes skal bremse opp nå. Byggingen vil fortsette i Sverige og Norge.

De største truslene for selskapet er at at IBM, CSC eller HP kjøper Ergo eller at de mister avtalen med Hydro IS Partner.

EDBs videre vekst vil kunne komme ved at de kjøper it-tjenestedelen fra Tieto, Ergo eller danske KDM.

Når Rangnes så har bygget sitt lønnsomme nordiske it-driftimperium, blir vi ikke overrasket om hans gamle selskap kommer med åpen pengesekk og kjøper EDB - og samler Norden til ett IBM rike.