iBookstore blir ordentlig bokhandel

iBookstore blir ordentlig bokhandel

Nå kan du endelig kjøpe bøker i Apples norske e-bokhandel.

I går kunne vi fortelle at det hadde begynt å dukke opp filmer i norske iTunes Store.

Etter flere års ventetid kan nordmenn nå kjøpe og leie filmer til sine datamaskiner, iDingser eller Apple TV-bokser.

Nå viser det seg imidlertid at det ikke bare er kjøpefilmer som er lansert. Det ser også ut til at Apple i det stille er i ferd med å rulle ut e-bøker.

E-bøkene er tilgjengelig fra iTunes Store på datamaskinen, eller fra iBooks-appen på en iPhone eller iPad. I iTunes er bøkene ikke synlig fra selve forsiden, men de kan letes opp via søkefunksjonen. Vi antar at det dukker opp en egen seksjon i løpet av kort tid.

De fleste av bøkene i iBookstore ser ut til å være engelske, men det finnes også franske, tyske og italienske bøker. De aller billigste bøkene vi fant koster 8 kroner, mens den dyreste koster 115. De fleste bøkene ligger på 45 kroner.

Uvisst med norske e-bøker

Det blir spennende å se hva slags effekt det nye utvalget har å si for bruken av iBookstore og iBooks. Vi antar de fleste norske iPhone- og iPad-brukere i dag har Kindle-appen som førstevalg på e-bokfronten.

Det har riktignok vært mulig å laste ned e-bøker i norske iBookstore tidligere, men da kun gratisbøker via Project Gutenberg.

Om det kommer norske e-bøker til iBookstore gjenstår å se. I fjor meldte nettstedet Bok & Samfunn at norske e-bøker ville slippes i Apples e-bokhandel før jul, men ingenting skjedde.

Med tanke på hvor vanskelig det ser ut til å være for norsk bokbransje å bli enige om salg og distribusjon av e-bøker, er det lite trolig at iBookstore vil inneholde noe annet enn utenlandske e-bøker en god stund fremover.

Apple har ikke sendt ut noen pressemelding angående nyhetene i norske iTunes Store, og de vil heller ikke kommentere saken. Vi antar imidlertid at det kan bli nevnt på lanseringen av iPhone 5 i neste uke.