- iCloud blir det nye iTunes

- iCloud blir det nye iTunes

Straks duket for iCloud, iOS 5 og OS X Lion. Her er de siste ryktene før kveldens Apple-lansering.

Det er store forventninger knyttet opp mot kveldens Apple-lansering, som også er åpningen av selskapets årlige utviklermesse WWDC i San Francisco.

Apple har allerede bekreftet at Steve Jobs og selskapet vil avduke Mac OS X Lion, iOS 5 og en ny nettjeneste kalt iCloud. Ekstra mye snakkis er det rundt iCloud-tjenesten og hvordan tjenesten vil integreres med resten av Apples produkter.

Det skal være mer eller mindre bekreftet at Apple har signert avtaler med de fire store plateselskapene i USA angående iCloud, noe som betyr at tjenesten i hvert fall delvis kommer til å ha noe med musikk å gjøre. Om det er lagring eller strømming av musikk (eller begge deler) gjenstår å se, men det antas at strømmingen vil kunne skje til alle enheter: iPhone, iPad og datamaskinen.

LES OGSÅ:

iCloud-ryktene strømmer på

- Ingen ren musikktjeneste

iCloud er ventet å ta over for Apples eksisterende onlinetjeneste kalt MobileMe, som brukes for synkronisering av e-post, kontakter, kalender og data mellom datamaskiner og iOS-enheter. Ifølge den anerkjente Daring Fireball-bloggeren John Gruber bør vi imidlertid ikke tenke på iCloud som det nye MobileMe. I stedet må vi tenke på iCloud som det nye iTunes, skriver Gruber, som går for å være velinformert i Apple-sfæren, i et blogginnlegg.

Så ikke bare vil iCloud fungere som en nettbasert musikktjeneste, men den vil også ha mye av den samme funksjonaliteten vi i dag finner i iTunes, ifølge John Gruber.

LES OGSÅ:

Lion begynner å bli klar

Blir datamaskinen overflødig?

Dagens iTunes fungerer blant annet som synkroniseringsprogram for iPhone, iPad og iPod touch, for overføring av alt fra musikk til e-bøker og apper, kalendere, bokmerker, notater og andre type filer mellom apper. Med iCloud kan dette flyttes til internett, hevder altså Gruber. Stemmer påstandene, kan det hende at iPhone- og iPad-brukere ikke lenger vil være avhengig av å koble til en Mac eller pc for å holde enhetene oppdaterte og synkroniserte.

- I stedet for "ta iPad ut av esken, plugg den i din Mac eller pc (etter først å ha sørget for at din Mac/pc kjører siste versjon av iTunes), vent på at den skal synkroniseres før du kan leke med den", får du kanskje noe som "ta den ut, skru den på, logg inn på din iTunes-konto, og begynn og lek med den", skriver Gruber.

Teknologiekspert og blogger Kevin Fox tror også at datamaskinen blir overflødig med introduksjonen av iCloud. Fox ser for seg en sømløs fjerntilgang til alle dataene i en mappe på harddisken og synkronisering av dataene på tvers av datamaskiner. Dette betyr at brukere vil kunne logge seg inn på en hvilken som helst Mac som gjest ved bruk av sin Apple-konto og få opp det samme skrivebordet som på maskinen hjemme, skriver Fox i et blogginnlegg.

Andre nyheter

Da Apple alt har gått ut med innholdet i kveldens lansering, vet vi også at vi får se neste versjon av operativsystemet til iPhone og iPad, iOS 5, samt neste versjon av Mac-operatisystemet, Mac OS X Lion.

Nyhetene i iOS 5 vet vi foreløpig ikke, men ifølge ryktene kan brukerne glede seg til en overhaling av meldingssystemet, støtte for widgets (småprogrammer), integrert Twitter-funksjonalitet og automatisk oppdatering av apper.

Det stiller seg helt annerledes med OS X Lion, som Apple ga oss en sniktitt på i vinter. Neste versjon av Mac-operativsystemet vil låne en del funksjoner fra lillebroren iOS, i tillegg til å komme med noen helt nye. Det ryktes at operativsystemet vil slippes som en nedlasting via programbutikken Mac App Store, og da Apple har lovet en lansering i løpet av sommeren, kan det være nært forestående.

One more thing?

Ettersom WWDC er en programutviklermesse og Apple allerede har informert om hva som står på kveldens plan, er det mer usikkert om det lanseres ny maskinvare. De tre siste årene har riktignok nye iPhone-modeller blitt lansert, men i år er dette mer usikkert. Skal vi tro rapportene som har kommet ut av Taiwan de siste månedene, vil det ikke komme noen ny iPhone før til høsten. Den nylige lanseringen av hvite iPhone 4 tolkes av mange som et tegn på at årets mobilslipp er utsatt.

Apples store lanseringer er likevel berømte for sin "one more thing" - rosinen i pølsa - men dette trenger selvsagt ikke være noen ny telefon. Det går rykter om nye versjoner av lagrings- og ruterløsningene Time Capsule og Airport Extreme, og det sies at disse også vil være koblet opp mot den nye iCloud-tjenesten. Time Capsule er en trådløs harddisk som tar automatisk backup av Mac-maskiner via den innebygde Mac-backupløsningen Time Machine.

LES OGSÅ:

- iOS 5 får widgets

Macworld.no kommer selvsagt til å følge kveldens lansering fra klokken 19 norsk tid, så følg med!