IE, Firefox eller Opera?

IE, Firefox eller Opera?

Du har sikkert en favorittnettleser, men ta deg likevel tid til å se litt på de andre. Alle tre er snart klare i nye versjoner med flere funksjoner.

Kappløpet mellom nettleserne skyter fart igjen. Påskyndet av den store suksessen til Firefox har Microsoft lagt akslene til for å videreutvikle Internet Explorer (IE) – selv om det tidligere het at nye IE-funksjoner først vil bli å se i XPs etterfølger Vista. Opera har dessuten reagert på populariteten til Firefox og tilbyr nå sin tidligere reklamefinansierte nettleser annonsefritt, og jobber flittig med å utvikle nye funksjoner. Og dette har satt utviklerteamet hos Firefox i trekktvang: De må skru sammen versjon 2.0.

Vi har sammenlignet de eksisterende versjonene med hverandre. Hvis du vil selv vil installere en ny nettleser, må du huske på at Internet Explorer 7 og Opera 9 er betaversjoner, som bare bør installeres i testsystemer.

Bedre friskt knabbet enn dårlig selvlaget?

Nettleserutviklerne finner ikke opp mange nye funksjoner selv. Så en del av det som fungerer bra hos konkurrentene, blir kopiert og bygd inn i det egne produktet. Et godt eksempel på dette er nettleserfaner, som gjør at man kan åpne flere sider i et nettleservindu og bytte mellom dem på samme måte som med faner eller kategorier i dialogbokser. Teknikken ble innført av Opera for flere år siden, mens Firefox sluttet seg til noe senere. Internet Explorer 7, som nå foreligger i betaversjon, har endelig fått funksjonen.

Enklere å bytte

Det ville blitt kjedelig om alle nettlesere en gang skulle få identiske funksjoner. Men på enkelte punkter er det absolutt fornuftig å tilpasse seg hverandre. Brukerne finner det nå lettere å bytte mellom forskjellige nettlesere. Og konkurrentene står her absolutt på forbrukernes side: De snakker med hverandre og blir enige om ting. Utviklerne av Internet Explorer, Firefox og Opera møttes for eksempel i november 2005. Da avtalte de at nettleserne i framtiden skal fargelegge adresselinjen for å varsle at den bruker en kryptert forbindelse til serveren. De ble enige om en farge og også at adresselinjen ikke bare skal fargelegges ved sikrede forbindelser, men også ved potensielle phishingsider – i dette tilfellet naturligvis med en annen farge.

        

På tilsvarende måte er spørsmålet om RSS-ikon behandlet. Hos Firefox ble det i versjon 1.0 innført et oransje ikon med et hvitt emblem. Nettleseren viser dette ikonet på adresselinjen når den åpnede siden tilbyr en RSS-ticker. Microsoft har også bestemt seg for å bruke dette ikonet i Internet Explorer 7.

 

Under en samtale mellom utvilklerne av begge nettlesere ble man enige om at dette var til beste for både sidene og brukerne. Med et klikk på ikonet er det enkelt å abonnere på RSS-feeds. Også på dette punktet følger Microsoft-nettleseren funksjonaliteten til Firefox. I framtiden vil begge nettlesere vise popup-vinduer inklusive adresselinje. På den måten vet brukeren med en gang at det dreier seg om et popup-vindu fra nettleseren og ikke fra operativsystemet. For å lokke brukere til sine egne sider benytter obskure tilbydere popup-vinduer som ser ut som Windows' egne meldingsbokser.

 

Les hele testen hos PC World