If rammet av Sasser-orm

Forsikringsselskapet If har blitt rammet hardt av den nye ormen Sasser. Også telefonsystemene har fått en knekk.
-- Våre datasystemer har ligget nede i hele Norden. Finland er på vei opp igjen nå, sier Marianne Ahlgren som pressetalskvinne i If til ComputerSweden.

På en automatisk telefonsvarer hos If får de som ringer inn beskjed om at det vil bli en del lenger ventetid i forhold til normalt. Årsaken er at selskapet er kraftig rammet av Sassser-ormen, og saksgangen må gjøres manuelt.

Telefonlinjene til forsikringsselskapene er også rammet siden de benytter seg av ip-telefoni. Sasser-ormen skaper nemlig enorm nettverkstrafikk ved at den satdig gjør søk etter systemer å smitte gjennom å finne nye ip-adresser. Både i Sverige og Danmark har telefonlinjene ligget nede i dag.

I følge viruseksperter som ComputerSweden har vært i kontakt med, har viruset spredt seg i løpet av helgen av seg selv til pc-er som er koblet opp mot internett. Dette har vært mulig siden viruset sprer seg over nettet og til pc-en uten at man behøver å klikke på en vedlagt fil, eller gjøre en nedlasting. Når samfunnet så våkner til liv på mandag akselererer utbruddet, hevder ekspertene.