Ikke fornøyd med Microsoft-svar

Ikke fornøyd med Microsoft-svar

Fornyelsesminister Heidi Grande Røys ønsker mer kompetanse hos offentlige innkjøpere om åpen kildekode. Høyres Torbjørn Hansen synes ikke dette er tilfredsstillende.

I spørretimen på Stortinget i dag tok Høyres representant Torbjørn Hansen opp den eksklusive avtalen 12 av 17 fylkeskommuner har inngått med Microsoft om levering av programvare til videregående skoler.

 

- Det kan føre til at Microsofts konkurrenter blir utestengt. Hva vil statsråden gjøre for å sikre konkurransen i dette konkrete markedet og for å fremme det offentliges bruk av et mangfold av åpen programvare forøvrig?, spurte Hansen.

 

Fornyelsesminister Heidi Grande Røys avviste at departementet kan gjøre noe med kontrakten, men ønsker tiltak for å øke kompetansen om åpen kilde hos offentlige innkjøpere.

 

Ikke departementet som bestemmer

 

- Denne avtalen har ikke vært behandlet i departement, jeg har ikke grunnlag for vurdering av den. Men vi har en rapport i behandling om bruk av åpne standarder i det offentlige, sier Grande Røys.

 

Ifølge Grande Røys er opplæring, kurs og støtte til kompetansemiljøet rundt åpne standarder veien å gi det offentlige nok innsikt om bruk av åpen kildekode.

 

- Vi må sikre at det offentlige vet hvordan de tar i bruk åpen standarder. Vi må gi dem kompetanse og opplæringsverktøy, slik at de er i stand til å ta en riktig vurdering når de kjøper inn løsninger, sier Grande Røys.

 

Hansen er ikke fornøyd med svaret.

 

- Dette er jo et lite tilfredsstillende svar, er hans første korte reaksjon.

 

Computerworld.no kommer senere tilbake med mer om saken.

 

Les også: Høyre tar opp Microsoft-kontrakt

- Norske elever taper på Microsoft-kupp

Microsoft kupper skole-Norge