Ikke gå i support-fella

Zobot-ormen herjer. Rekker du ikke å sikkerhetsoppdatere Windows 2000 i tide, blir det dyrt å søke hjelp hos Microsofts teknikere.

30.juni ble det slutt på gratis brukerstøtte til Windows 2000-brukere. En enkelt telefonhenvendelse til en Microsoft-tekniker koster nå 2.500 kroner, med mindre du har sikret deg med en spesialavtale.

Sikkerhetsoppdateringer (patcher) kan derimot lastes ned fritt fra Microsofts hjemmesider, og du får også fri telefonhjelp.

-- Sliter du med å installere patchen kan du ringer vårt ordinære supportnummer, 22022500, og få hjelp av en av våre teknikere, sier Microsofts supportsjef Monica Rudén til Computerworld.

Men er uhellet først ute og pc-en din rammet på en slik måte at sikkerhetsoppdateringen ikke fikser problemet, blir det dyrt å henvende seg til Microsofts teknikere.

Herjer i Norge

Ifølge Microsoft bruker 25-30 prosent av bedriftskundene i Norge fortsatt Windows 2000, tre år etter at Windows XP ble lansert. Den fem år lange gratis brukerstøtten for operativsystemet løp ut i sommer, og er et incitament til å påskynde overgangen til Windows XP.

Zobot-ormen er rettet spesifikt mot Windows 2000, og skader plug and play-funksjonaliteten. Det betyr at maskinen skrur seg selv av og på, og at det åpnes en bakdør inni systemet som kan utnyttes til kriminelle formål av crackere med onde hensikter.

-- Vi definerer dette nå som en kategori 2-trussel, som betyr middels skadevirkning, sier Stein Møllerhaug i sikkerhetsselskapet Symantec.

Han kjenner ikke til at ormen har forårsaket vesentlig skade i norske bedirfter så langt.

Hjelp å få på nettet

Sikkerhetsoppdateringen gjør liten nytte hvis ormen allerede har trengt seg inn, utover å lappe systemet og stenge for videre infeksjon. Men det betyr ikke at problemløsingen må bli kostbar.

-- Det er en orm, og den retter seg mot en bestemt port. Hvis port 445 er åpen, kan systemet utnyttes, hvis den er stengt, kommer ikke ormen inn, sier Møllerhaug.

De aller fleste sikkerhetsselskapene, som Symantec, Norman, og Trend Micro, har ute en lett tilgjengelig oppskrift på hvordan du blir kvitt Zobot-ormen.

Også Microsoft selv har oppdatert sitt verktøy for å fjerne destruktiv programvare, slik at det fjerner flere varianter av zobot-ormen

Her får du hjelp:

http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.zotob.removal.tool.html

http://www.norman.com/Virus/Virus_removal_tools/no

http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx