Ikke lengre bare Linux for bestemor

Ikke lengre bare Linux for bestemor

Populære Ubuntu skifter strategi og innmat, og vil bli voksen med Qt.

Ubuntu ble karakterisert som Linux for bestemor av blant andre forfatteren M (alias Mads Eriksen) og utviklerne i Freecode. Enkel og brukervennlig for vanlige pc-er har vært omdømmet. Selv om ingen Linux-distribusjoner har tatt av blant vanlige forbrukere, har mange sett på Ubuntu som den eneste reelle utfordreren til Windows.

Les også: Vil ha bestemor på Ubuntu-fest

Nå kommer strategiskiftet. Komponenter skal pusses opp eller byttes ut.

Garasjesalg

Grensesnittet Gnome byttes ut med Unity. Teknologisjef Matt Zimmerman i Canonical, selskapet som står bak Ubuntu, har gått langt i å antyde at applikasjonsrammeverket gtk+ byttes ut med Qt. Grunnen er at Qt er plattformnøytral og tilpasset mobile enheter.

Høyest forventing har byttet av den klassiske X Windows System-grafikkmotoren, som skal erstattes med Wayland. Denne grafikkmotoren er tettere integrert med maskinvaren, og gir yteevne på linje med Windows 7 og MacOS. Wayland er utviklet av Kristian Høgsberg i Intel.

- Den nye grafikkmotoren gir oss nye muligheter i grafikkbruk og mer attraktive grensesnitt, sier Mark Shuttleworth til svenske TechWorld.

Linux på nettbrett?

En mulighet er støtte for fingerbruk på trykkfølsomme skjermer. Det åpner for Ubuntu på nettbrett. Dette er demonstrert av Thomas Sohmers. Han har tatt Motorola Xoom-nettbrettet med nyeste versjon Android og installert Ubuntu som en virtuell pc . Dette åpner for at en fullstendig installasjon av Ubuntu ikke er langt unna

Wayland skal gjøre det mer fristende å utvikle spill for Linux-plattformen. Bedre grafikk appellerer til de fleste ordinære pc-brukere. Den eneste som kan hindre dette er Nvidia. Grafikkortleverandøren støtter Wayland som vanlig grafikkløsning, men lager ikke driverrutiner som utnytter alle mulighetene i motoren. Foreløpig.