Ikke noe Mikke-Mac

Ikke noe Mikke-Mac

Disney betaler 7,4 milliarder dollar for Pixar. Shreckelig pris, og Steve Jobs får plass i Disney-styret.

Eierskapet i Pixar Animation Studios, som er 50 prosent, utgjør en større del av Apple-sjef Stev Jobs' formue enn Apple-aksjene. Walt Disney kunngjorde i går at selskapet betaler 7,4 milliarder dollar i aksjer for å overta Pixar.

De digitale animasjonsfilmene, som Nemo, De utrolige og Shreck-filmene, er Pixars varemerke og regnes som arvtakere til Disneys tradisjonelle papir- og blekk-baserte tegnefilmer. Disney regner derfor med å ha fått et aldri så lite langbein innenfor fremtiden med gårsdagens oppkjøp.

Avtalen gir konsernsjef Steve Jobs plass i Disney-styret. I tillegg skal to Pixar-veteraner lede arbeidet med Disneys animasjonsfilm.

Ed Catmull, tidligere daglig leder blir direktør for det sammensatte Pixar and Disney Animation Studios. John Lasseter, ansett som Pixars kreative leder, får tittelen "chief creative officer". Pixar beholder sitt hovedkontor i San Francisco, skriver Cnet News.

Ipod-effekt

Ifølge Jobs hadde Pixar valget mellom å samarbeide med et av de store filmstudioene, gjennom en avtale Lucasfilm har med Twentieth Century Fox, men mente at agendaene ville blitt for forskjellige. Disney har vært Pixars distribusjonspartner for alle filmene animasjonsstudioet har laget.

- Disney er det eneste selskapet som har animasjon i sin DNA, sa Jobs på en pressekonferanse i går.

Disney og Pixar har vært i samtaler i flere år, uten at det har blitt noen avtale. Jobben med å skaffe innhold til Apples video-Ipod skal ha brakt Jobs tett sammen med Disneys nye toppsjef, Robert Iger, og bidratt til å legge forholdene til rette for dette oppkjøpet.