Ikke så fett med video fra nett

Ikke så fett med video fra nett

En halv million nordmenn har båndbredden som skal til, men få leier film over internett. Når og hvis pc-en integreres med tv-en, kan det endre seg.
De tradisjonelle videobutikkene har ingen grunn til frykte leie av filmer over internett, i alle fall ikke ennå. Å bestille en film og se den akkurat når du vil gjennom direkte avspilt video (streaming), virker genialt i konseptet. Men det har ikke akkurat tatt av.

-- De store volumene er fortsatt ikke der, for å si det slik, sier Morten Ågnes som er markedsdirektør Nextgentel.

Av konkurransemessige årsaker vil han imidlertid ikke gå inn på noe antall kunder på tjenesten "video on demand".

-- Det jeg kan si er det er snakk om hundretalls og tusentalls brukere av tjenesten, sier han.

Tv-slaver

Tatt i betrakning at Nexgentel har nærmere 76.000 kunder er ikke dete mye å hoppe i taket for. Morten Ågnes mener at mye av problemet ligger i at folk ønsker å se på film på tv og ikke pc-en. Skal de få dette til kreves det at de kobler pc-en til tv-en, og det er for mange en barriere.

-- Jeg har veldig stor tro på at video on demand vil bety mye for oss på sikt. Men det må bli lettere å få filmene ut i stua, og det lar seg gjøre når det kommer hybrider av pc og tv. Og så må tilbudet av filmer bli bedre. I dag kan kundene velge mellom 150 filmer, men i løpet av året vil tilbudet utvides til 500 filmer, sier Ågnes.

-- Hvor viktige vil innholdstjenester som "video on demand" bli for utbredelsen av bredbånd?

-- På litt sikt blir det helt klart en av attraksjonene. Til nå har folk kjøpt bredbånd på grunn av raskt internett, men innhold og tjenester blir viktig for at massemarkedet skal kjøpe, sier Ågnes.

Videobutikk på nett

Den største distributøren av filmer på internett i Norge og Sverige er SF Anytime. Administrerende diretør Johan Cramèr forteller at deres strategi er å jobbe sammen med bredbåndsoperatørene og fronte "video on demand" som pc-tjeneste.

-- Men for å få det store volumet må man ha det inn på tv-en og inn i stua til folk, sier Cramèr.

SF Anytime-sjefen sier at de legger vekt på å hjelpe kundene med å koble sammen pc og tv, for å se filmen i stua.

-- Vi ser at set-top-boksene med pc-funksjonlitet kommer ned i pris, og det vil gjøre det mulig å få bredbånd på tv-en også for de teknoredde.

-- Hvor mange kunder har dere i dag?

-- Vel, noen titusener.

-- Kan du være litt mer spesifikk?

-- Mellom 20 og 30.000 har leid film over nettet fra oss. Det virker som dere nordmenn er veldig interessert i bredbåndstjenester. Omsetningen er nesten like stor som Sverige med dobbelt så mange innbyggere, sier Cramèr.

-- Hva tror du om fremtiden til de tradisjonelle videobutikkene?

-- Jeg tror at videobutikkene vil finnes lenge. Enkelte mennesker vil gjøre ting fysisk og liker "The human touch". Vår verste fiende er "peer to peer"-nettverk og piratene.

Johan Cramèr sier at innholdsbransjen litt for lenge har ropt forbudt, forbudt! Og at det bare blir tull hvis man ikke har noe alternativ å tilby.

-- Vi gjorde en undersøkelse som viste at en stor andel av kundene har prøvd å laste ned pitratfilmer på nettet. Men når vi tilbyr bedre kvalitet, bedre tilgjengelighet og når utvalget og prisene ikke er helt på bærtur så blir vi valgt istedet, sier Cramèr.

Lysning hos Lyse

Toril Nag, direktør for forretningsutvikling i Lyse Bredbånd i Stavanger, forteller at interessen for film over bredbånd har eksplodert blant deres kunder. Suksessen skyldes i stor grad at Lyse tilbyr sine kunder en set-top-boks som er tilkoblet bredbåndet og en tv-portal hvor filmene kan bestilles. Dermed har de fjernet en viktig barriere.

-- Vi har fått til et tilbud som øker attraktiviteten for bredbånd. Jeg skal innrømme at vi hadde litt problemer med formater og teknologi i starten, men nå fungerer det meget bra. Og vi har 4.000 aktive brukere, sier Nag.

- - Hvor viktig er dette tilbudet for å få nye abonnenter?

-- Jeg tror det er såpass nytt at det er litt tidlig å se hvor viktig det er. Men vi gjøre en undersøkelse på dette nå, avslutter Nag.