Ikke stopp digitaliseringen

Ikke stopp digitaliseringen

Per Morten Hoffs negative erfaringer med DAB må ikke få forstyrre digitaliseringen av FM-båndet.
Generalsekretæren i IKT-Norge har fått kjørt seg etter at han sa til Dagsavisen at DAB (Digital Audio Broadcast) er gammeldags. Hoff oppfordrer folk til å vente med å kjøpe DAB-radio, og anklager NRK og P4 for å ville snikinnføre DAB i Norge.

Det er ikke rart at det kommer reaksjoner når en av it-bransjens talsmenn oppfordrer folk til å sette bremsene på. Det vanlige i it-verden er at ny teknologi hilses velkommen.

Det hjelper lite at Per Morten Hoff hevder at utspillet var fra ham som privatperson. Hadde han ikke vært generalsekretær i IKT-Norge vil alle bare trukket på skuldrene. Hoffs personlige meninger er det få av oss som er interessert i.

Heller ikke argumentet om at "jeg vil ha diskusjon" holder vann. En leder i en stor bransjeorganisasjon kan ikke kaste baller opp i lufta uten tanke på hvor de lander.

Hittil er det solgt 35.000 DAB-radioer i Norge. I løpet av november og desember vil ti tusen nye apparater finne veien inn i norske hjem, hytter og biler. Til tross for at teknologien som skal etterfølge FM-radioen langt fra er perfekt, er de fleste fornøyde.

Men det er åpenbart at DAB, som bygger på relativt gammel teknologi, har sine svakheter. Lyd som er dårligere enn den lovede cd-kvaliteten, mangelfull geografisk dekning og kort batterilevetid er noen av argumentene som kan brukes mot DAB.

Problemet er at det ikke finnes noe reelt alternativ til DAB, med mindre vi ønsker å beholde FM-radioen som en analog anakronisme i en digital verden. Og som vi vet fra bakkenett-diskusjonene er analoge sendere dyrt å vedlikeholde

Løsningen som brukes for å digitalisere AM-båndet, DRM (Digital Radio Mondial), gir neppe særlig bedre lyd enn DAB. Dessuten er det høyst uklart når DRM er klar for massemarket.

Bakkenettet for digital-tv, som IKT-Norge kjempet imot, kan sende radioprogrammer og musikk med ekte cd-kvalitet. Men dette blir sannsynligvis et ekslusivt tilbud som ikke vil konkurrere med vanlige radiokanaler.

Bredbåndsradio, altså radioprogrammet streamet over internett, er på kort tid blitt svært populært. Med trådløst nett hjemme kan du til og med få et apparat som erstatter den gamle kjøkkenradioen. Men på bussen, i bilen og på hytta har vi behov for radio-sendinger over eteren.

DAB løser ikke alle problemer. Men å sette seg på gjerdet hjelper ikke. Skulle vi hele tiden vente på neste versjon av Windows, ville vi alle fortsatt brukt DOS. Det ville IKT-Norges medlemmer likt dårlig.

Bransjeorganisasjoner er sjelden de rette til å vedta den tekniske evolusjonen.