Sniktitt på iMac Pro

PRO: High end mot slutten av året, i stellargrått. (Foto: Apple)

Sniktitt på iMac Pro

Mens vi venter på den lenge etterlengtede oppdateringen av Mac Pro, kommer Apple med en heftig iMac for proffbruk mot slutten av året.

Apple har annonsert en oppdatering av Mac Pro-proffmodellen, men ikke i løpet av inneværende år. Derimot kan det hende at nye iMac Pro møter alle dine drømmer innen den tid.

Welcome to the dark side

Det likner på en iMac, men det er en iMac Pro. Den ser til forveksling lik ut, men i stedet for aluminiumssølv er den stellargrå.

Og den kan spekkes heftig, med opptil 18-kjerners prosessor, superrask lagring,  avanserte utvidelsesmuligheter og 22 teraflops med grafikkort-ytelse. Med dette tar macOS steget over i VR. 

Fullspekket blir det noen kroner, selvfølgelig, så heldigvis finnes det en rekke ulike konfigurasjonsmuligheter. Du kan velge mellom 8-, 10- eller 18-kjerners Xeon-prosessor med Turbo Boost på opptil 4,5 GHz og buffer på opptil 42 MB.

Også godt minne er det tenkt på, med mulighet på opptil 128 GB RAM av typen DDR4 ECC med klokkefrekvens på 2.666 MHz.

Lokal lagring henger med den også, og kan fås som SSD med kapasitet på opptil 4 TB (alternativt 1 eller 2 TB), og med båndbredde på 3 GBps.

GPU for VR

GPU-en er et AMD Radeon Pro Vega-kort der ekstern VRAM er erstattet med HBM2 – som har High Bandwidth Memory og GPU på én brikke. Med dette kan grafikkprosessoren kan hente data i opptil 400 GBps (minnebåndbredde). Velg mellom 8 eller 16 GB VRAM-minne. 

Ytelsen for skjermkortet er ikke mindre enn 11 teraflops med enkel presisjon og 22 teraflops med dobbel presisjon. Med dette er maskinen som skreddersydd for de mest intensive grafikkoppgavene som VR, AR og 3D samt film- og grafisk effektarbeid.

Skjermen er 5K oppløsning fordelt på 27 tommer målt diagonalt, så tilsvarende dagens modell - men det er mer lyssterk med nå 500 nits. Det er 43 prosent mere enn dagens løsning. Og denne gangen kan det vises milliarder av farger takket være 10-bits spatial og temporal halvtoning.

I/O

Også muligheten for ekstern tilkobling er påtenkt, og for første gang dessuten 10 Gigabit Ethernet (støtter også bransjestandarden Nbase-T for internetthastigheter på 1 Gb, 2,5 Gb og 5 Gb.). Du får fire Thunderbolt 3-porter, så du kan koble til to 5K-skjermer. Portene bruker den nye USB-C standarden for kontakten.

I tillegg er det fire USB 3-kontakter, hodetelefonport samt SDXC-kortplass.

All kraften (iMac Pro aksepterer inntil 500 W) trenger å kjøles ned, og dette er løst med en ny type viftearrangement som fremdeles skal sørge for et støysvakt arbeidsmiljø. For øvrig loves det mer trøkk i høyttalerne, også.

One more thing

Og én ting til: Det kule tilbehøret i form av tastatur, mus og styreflate i samme stellargrå fargepalett finnes kun i kombinasjon med iMac Pro. Så du må nok regne med en del oppmerksomhet, ja.

Forventet leveringstidspunkt er i desember.

Og så var det prisen, da. Selv om den ikke er klar for hjemlige forhold ennå, er startprisen i USA satt til hele 5.000 dollar - så det blir ingen billig fornøyelse. Regn med minst 45.000 norske kroner, til og fra. Som startpris.

Du kan lese mer om nye iMac Pro her. Sjekk ut en promovideo nedenfor. Via Apple

Les om:

imac